Patru victorii ale LPS Roman la turneul din Botoșani

Dimensiune text

Handbalistele junioare II romașcane au urcat pe poziția a treia în seria A într-o competiție națională. Campionatul seriei a ajuns la jumătate, ultimul dintre cele trei turnee rămase fiind programat la Roman. Calificarea la turneul semifinal este obiectiv acoperit de rezultatele unei echipe în creștere de formă.

În ediția de campionat național 2013-2014, juniori II, feminin, antrenorul emerit Ioan Holban, de la Liceul cu Program Sportiv Roman, se bazează pe experiența sa și pe un lot format din: Ștefania Nichita, Silvia Galavan (portari), Anca Oancea, Diana Amăriuței, Anca Caramalău, Anca Grigoriu, Ramona Sandu, Ana Pristăvița, Ana Maria Cazacu, Anca Andone, Mădălina Chiriac, Boiana Oană, Roxana Lupescu și Anca Marian.

Cu antrenorul și jucătoarele menționate, LPS Roman  a câștigat patru dintre cele cinci meciuri disputate în turneul al treilea al campionatului, seria A, de la Botoșani, în perioada 6-8 decembrie. Echipa romașcană are în componență și jucătoare crescute de profesorul Vasilica Lazăr, cea care este antrenor principal la echipa de junoare III a LPS Roman.

LPS Roman a pierdut un singur meci, cu lidera, LPS Botoșani junioare 2

După două turnee, în care a jucat toate cele zece partide programate, LPS Roman ocupa locul al patrulea în seria A, având cu șase puncte mai puțin decât a treia clasată, LPS Iași. În urma celui de al treilea, de la Botoșani, LPS Roman a urcat pe poziția a treia, la egalitate de de puncte cu formația din Iași. Era și normal, matematic, cel puțin, de vreme ce a câștigat patru partide.

Turneul din Botoșani al echipei romașcane a început cu o înfrângere: 22-30 cu echipa gazdă. Grigoriu a înscris de opt ori și Pristăvița de patru ori. Ele au fost principalele marcatoare ale Romanului, într-un meci cu lidera incontestabilă.

A urmat partida cu CSȘ Târgu Neamț, pe care fetele de la LPS Roman au câștigat-o cu 21-16 (13-10), golurile fiind marcate de Oancea 9, Pristăvița 4, Sandu 3, Amăriuței 3, Grigoriu 2. “A fost cel mai important meci, unul de moral, pentru noi. Pierdusem cu Târgu Neamț partidele din primele două turnee. În concursul de la Suceava, turneu precedent, ne-am bătut noi. Acum, am condus de la începutul partidei și am încheiat în avantaj. Chiar dacă nu am avut sală propice în care să ne pregătim, o perioadă, am trecut peste inconveniente. De ce nu am învins și în primele două dispute? Așa-i în sport. Unii progresează, alții stau. Depinde de felul în care se pregătește fiecare. Noi am progresat, de la precedentele două turnee”, a spus Ioan Holban.

Cu LPS Suceava, ultima clasată, LPS Roman a încheiat partida cu o a doua victorie: 24-13 (13-5). Pentru formația romașcană, într-un meci fără miză și cu învingător dinainte știut, au înscris aproape toate jucătoarele din lot. A urmat meciul cu LPS Piatra Neamț, câștigat de LPS Roman cu 24-13 (13-5). Oancea (8), Grigoriu (6) și Sandu (4) și-au trecut în “cont” majoritatea golurilor.

Antrenorul emerit Ioan Holban

Antrenorul emerit Ioan Holban

“Eu nu trăiesc clipa, gândesc ca la șah”

Totuși, partida cu LPS Iași, cea cu care LPS Roman se află în dispută pentru ocuparea locului al treilea la finalul turneelor din grupă, rămâne ca foarte importantă în perspectiva calificării la turneul semifinal. LPS Roman a învins cu 19-15 (12-6), cu Nichita și Galavan în poartă și cu marcatoare: Sandu (7), Pristăvița (1), Grigoriu (5), Oancea (4), Amăriuței (2). “În turneul de pe teren propriu, Iașiul a câștigat de patru ori. Acum a reușit doar două. Foarte important este că am egalat, la puncte. Vom juca bine, în continuare. În pofida unor diferențe de scor care pot părea mici, în victoriile obținute de noi, la acest turneu am câștigat detașat. După turneul I nu ne mai dădea nimeni vreo șansă la calificarea în faza următoare, inclusiv cei din presă. Eu nu trăiesc clipa, gândesc ca la șah, cu cinci mutări înainte. Știu ce pot fetele, știu ce pot și eu. Un joc se poate câștiga și cu atacul și sunt de acord. Însă, la acest turneu ne-am apărat mult mai bine. Contează și anduranța, felul în care faci față solicitărilor pe parcursul întregii competiții. Este un pic mai greu cu simbioza între jucătoare provenite din două grupe. Nu este imposibil, dar trebuie răbdare. Deja s-au închegat legături de joc și se formează o echipă bună, un lot valoros. Ne dorim să să ne calificăm la turneul semifinal și ne vom califica. Fetele sunt în formă și le văd mulțumite, chiar dacă nu au ajuns decât la jumătatea competiției, în grupă. Mai sunt trei turnee și se mai pot schimba locurile în clasament. Echipa din Târgu Neamț are cu nouă puncte mai mult decât avem noi. Nu este imposibil să o egalăm. Și noi am pierdut niște puncte importante la începutul campionatului. Lotu este valoros și cred că ne putem permite, din acest punct de vedere, măcar, să sperăm la mai mult. Primele trei clasate din fiecare grupă se vor califica la turneele semifinale. Pot fi bătute toate celelate echipe din seria noastră. Poate că echipa din Iași are golaveraj mai bun. Pe noi nu ne-a interesat să înscriem cât mai multe goluri ultimei clasate sau ultimelor două clasate. Oricum, la finalul celor șase turnee din grupa noastră sau din fiecare grupă, în caz că va fi egalitate de puncte între două echipe cu pretenții la ocuparea locului al treilea, spre exemplu, se va ține cont de rezultatele directe dintre cele două formații implicate. Din câte știu, la acest capitol stăm bine, deocamdată. Repet, mai sunt de disputat trei turnee. Am încredere în fetele mele și le cunosc valoarea”, a spus Ioan Holban.

Clasament după trei turnee: 1. LPS Botoșani – 42 puncte, 2. CSȘ Târgu Neamț – 33 puncte, 3. LPS Roman – 24 puncte, LPS Iași – 24 puncte, 5. Piatra Neamț – 12 puncte, 6. LPS Suceava* / -15 puncte – echipă penalizată cu pierderea tuturor meciurilor pentru nerespectarea cerințelor regulamentare

Turneul următor, la Târgu Neamț

Pentru echipa LPS Roman nu va fi deloc ușor, ba chiar foarte greu, în următorul turneu, al patrulea al campionatului. Acesta va avea loc în prima decadă a lunii februarie 2014, la Târgu Neamț, pe terenul celei de a doua clasate, CSȘ din localitate. Turneul al cincilea se va disputa în martie, la Piatra Neamț, iar ultimul la Roman, în mai.


COMENTARII

WORDPRESS: 0