Patronii nu renunță la munca la negru

Dimensiune text

Firmele din județ s-au ales cu sancțiuni contravenționale însumînd aproape 400.000 de lei pentru sute de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

 

Pe parcursul lunii trecute, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț au verificat 353 de angajatori, constatînd nu mai puțin de 407 de abateri de la lege în timpul controalelor. Patronii s-au ales cu 179 de sancțiuni contravenționale însumînd 388.300 de lei.
Printre deficiențele frecvent constatate în domeniul relațiilor de muncă se numără neîntocmirea pontajelor, a regulamentului intern și a dosarelor personale pentru salariați. Unii agenți economici nu aduc la cunoștința salariaților regulamentul intern și nu respectă normele legale privind repausul săptămînal. De asemenea, am depistat 16 angajatori la care lucrau 31 persoane fără forme legale. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale a fost de 310.000 lei„, a precizat inspectorul șef al ITM Neamț, juristul Ioan Popescu.

Patronii nemțeni nu respectă nici regulile din domeniul securității și sănătății în muncă. „La unii angajatori nu au fost desemnați lucrători care să aplice măsurile de prim ajutor, nu s-a stabilit necesarul de echipamente individuale de protecție, nu există instrucțiuni proprii de securitate a muncii și semnalizări corespunzătoare de securitate. De asemenea, în unele cazuri nu este asigurată supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor din firmă cu sprijinul unui medic de medicină a muncii și nu este asigurat examenul medical pentru a depista contraindicațiile în cazul muncii la temperaturi extreme„, a mai spus inspectorul șef al ITM Neamț.

Patronii s-au ales cu 59 de sancțiuni, însumînd 32.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă a salariaților.COMENTARII

WORDPRESS: 0