Prima paginăReligie

Patriarhul latin al Ierusalimului, în vizită la Săbăoani, Pildeşti şi Gherăeşti

Patriarhul latin al Ierusalimului, în vizită la Săbăoani, Pildeşti şi Gherăeşti

Dimensiune text

 

PF Fouad Twall, patriarh latin emerit al Ierusalimului, va veni în România, în perioada 12-19 august. Vizita are loc la invitaţia PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Patriarhul latin emerit al Ierusalimului va fi prezent în unele parohii şi centre pastorale, având întâlniri cu preoţii, credincioşii şi persoanele consacrate. Pe traseul său se numără vizite la bisericile din Gherăeşti şi Săbăoani, precum şi participarea la Liturghia celei de-a doua zile de hram de la Pildeşti.

Fouad_Twall01

Vineri, 12 august, PF Fouad Twall va vizita catedrala romano-catolică din Iaşi, iar după-amiază va participa la celebrarea sfintei Liturghii de la ora 18,30. Sâmbătă, 13 august, în cursul dimineţii va avea o întâlnire protocolară cu mitropolitul Teofan, după care va vizita catedrala mitropolitană, racla cu moaştele sfintei Paraschiva. Tot în cursul dimineţii va vizita Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi, unde se va întâlni cu conducerea Seminarului; după-amiază se va întâlni cu surorile de la Mănăstirea Surorilor Providenţei.

Duminică, 14 august, va porni spre Cacica. La ora 12.30, cu cinci kilometri înainte de a ajunge la Cacica, îi va întâlni pe tinerii care pornesc pe jos în pelerinaj spre sanctuar. După-amiază va vizita mănăstirile ortodoxe Humor şi Voroneţ. La ora 22.00, la Cacica, va participa la priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului, în cadrul căreia va avea un mesaj către pelerini. Luni, 15 august, în cadrul sfintei Liturghii solemne pontificale a hramului de la Cacica, va ţine cuvântul de învăţătură. După-amiază la ora 18.30, va ţine predica în cadrul Liturghiei solemne de hram a catedralei din Iaşi.

Marţi, 16 august, înaltul prelat va participa la Liturghia celei de-a doua zile de hram de la Pildeşti, la ora 11.00, şi va vizita parohiile catolice din Gherăeşti, Săbăoani „Sfântul Mihail” şi Bacău „Sfântul Nicolae”. În drum spre Bucureşti, miercuri, 17 august, va vizita Parohia Focşani. Seara va prezida sfânta Liturghie şi va ţine un cuvânt de învăţătură în catedrala romano-catolică din Bucureşti. Apoi se va întâlni cu nunţiul apostolic Miguel Maury Buendia. Joi, 18 august, PF Fouad Twall va vizita unele obiective din Capitală, iar după-amiază se va întâlni cu PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe din România.

„Preafericirea Sa Fouad Twall s-a născut în Madaba (Iordania), la 23 octombrie 1940. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1966. A obţinut licenţa în drept canonic în 1975, şi doctoratul în drept canonic în anul 1975. A intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în anul 1977, slujind în Honduras (1978), Cairo (1985), Berlin (1988), Lima (Peru, 1990). A fost consacrat episcop de Tunis, la 22 iulie 1992, şi promovat ca arhiepiscop în 1994. A fost numit arhiepiscop coadiutor de Ierusalim la 8 septembrie 2005, i-a urmat lui Michel Sabbah ca patriarh latin al Ierusalimului la 21 iunie 2008, intrând în funcţie la 22 iunie 2008. La 24 iunie 2016, papa Francisc a acceptat retragerea PS Fouad Twall din funcţie pe motiv de vârstă”, precizează un comunicat al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

La începutul lunii august a anului trecut, cardinalul german Joachim Meisner, fost arhiepiscop de Köln, s-a aflat timp de câteva zile în România, la invitaţia PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, fiind prezent pe 6 august la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Roman, unde s-a întâlnit cu clerul şi credincioşii.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0