Pasiunea pentru chitară l-a adus la Roman

Gabriel Marc este, din acest an școlar, profesor de chitară la Școala de Arte din Roman. Profesorul Ștefan Trofin, cadru didactic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, filiala Piatra Neamț, l-a determinat să rămână la Roman.

 

 

Noua specializare a Școlii de Artă din Roman este chitara. Începând din anul școlar 2012-2013, copiii pot sudia acest instrument sub coordonarea profesorului Gabriel Marc, în vîrstă de 24 ani, la fel de tânăr ca și specializarea. Gabriel Marc s-a născut în orașul Onești. A absolvit Colegiul Național „Grigore Moisil” din localitatea natală, profilul bilingv. Nu a urmat școală de muzică, dar a făcut o adevărată pasiune pentru chitară. „Am descoperit târziu chitara. Am fost atras de chitara clasică și am vrut să aprofundez”, a spus profesorul Gabriel Marc.

Puțini au fost cei care au fost convinși că pasiunea lui Gabriel pentru chitară este puternică. S-a înscris la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, filiala Piatra Neamț, la clasa profesorului conferențiar doctor Constantin Andrei. Aici l-a întâlnit pe profesorul Ștefan Trifan, pe care studentul Gabriel Marc l-a considerat un adevărat mentor. După finalizarea studiilor, profesorul Ștefan Trifan, fiul profesorului Ovidiu Trifan, de la Școala de Arte din Roman, a insistat pe lângă Gabriel Marc să rămână la Roman. „Puteam să aleg o catedră în Bacău, dar profesorul Ștefan Trifan m-a convins să rămân la Roman”, spune tânărul profesor. Alegerea l-a „costat”, deoarece Gabriel Marc este nevoit să locuiască într-un cămin din Colegiului Tehnic „Petru Poni”.

Tinerețea și pasiunea pentru muzică au fost ingredientele pe care părinții le-au luat în calcul când și-au înscris copiii la secția „chitară” a Școlii de Artă din Roman. „Nu am avut emoții că nu vor exista cereri. Copiii au venit chiar cu instrument propriu, care le dă posibilitatea să studieze și acasă, nu doar în cadrul cursurilor. Intenționez să creez un ansamblu de chitară, format din 4-6 copii sau chiar mai puțini, cu care să participăm la concursuri școlare și manifestări artistice. Opțiunea mea pentru grupuri de copii este motivată prin aceea că le dispar emoțiile, le sunt stimulate auzul și simțul ritmic”, a explicat profesorul de chitară.

Deși nu cunoaște foarte bine orașul în care muncește, Gabriel Marc spune că apreciază arhitectura veche a orașului Roman. „Diferența dintre Onești și Roman o face vârsta celor două orașe. În timp ce orașul Onești este nou, vechimea orașului Roman se poate vedea în clădiri, biserici, care dau un aspect deosebit orașului „, spune profesorul Gabriel Marc.


COMENTARII

WORDPRESS: 0