Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” are hramul

Duminică, 5 octombrie, cea mai veche parohie romano-catolică din Roman, „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, sărbătoreşte cel de-al 62-lea hram.

Cea mai veche biserică romano-catolică din Roman, închinată „Sfintei Tereza a Pruncului Isus”, îşi sărbătoreşte hramul duminică, 5 octombrie. La liturghia solemnă de la ora 11 vor participa preoţii parohiei, preoţi din parohiile învecinate şi un număr foarte mare de credincioşi.

Biserica a fost construită între anii 1927-1947, pe când parohia Roman era filiala parohiei Tămăşeni. Până în anul 1952, credincioşii catolici din Roman constituiau filiala administrată de parohia Tămăşeni, iar în acel an biserica a fost declarată Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, cu 400 de familii. Primul paroh a fost preotul Anton Bişoc.
În acest moment, parohul bisericii este preotul Pavel Chelaru, iar vicari sunt preoţii Sergiu Dămoc şi Alin Toma. Tot la această biserică lucrează ca şi colaborator preotul Eugen Budău, directorul Școlii de cântăreţi bisericeşti Roman.
Biserica are formă de cruce, cu o navă pricipală şi două cruciere pe lateralele dreapta şi stânga. Este lungă de 35 de metri, lată de zece metri şi cu înălţimea turnurilor de 30 de metri. Interiorul este predominat de stilul roman, cu trei perechi de coloane masive şi cu bolta şi arcurile rotunde. Construcţia ei se bazează pe masivitate, fără întărirea cu fier-beton. Pereţii sunt din zidărie de piatră amestecată cu cărămidă. Intemperiile, instabilitatea solului, provocată de infiltrarea apelor pluviale, şi cutremurele de pământ au afectat-o, punând-o, chiar, în pericol de prăbuşire. De aceea a fost necesară consolidarea şi restaurarea ei din temelii şi până la turnuri, lucrări care s-au executat între anii 1998-2008, când a avut loc sfinţirea ei de către Episcopul de Iaşi, Petru Gherghel, la 12 octombrie 2008.


COMENTARII

WORDPRESS: 0