Parohia „Isus Bunul Păstor” sărbătorește zece ani de existenţă

Parohia romano-catolică sărbătoreşte duminică, 11 mai, al zecelea hram. 40 de preoţi, zeci de persoane consacrate, autorităţi locale şi mii de credincioşi sunt aşteptaţi la liturghia solemnă de la ora 11.00.

Cu zece ani de existenţă şi o medie de vârstă de 36,5 ani, parohia romano-catolică „Isus Bunul Păstor” din Roman este cea mai tânără dintre parohiile catolice din oraş. În momentul de faţă, parohia din cartierul Favorit are 570 de familii, cu peste 1.600 de credincioşi. Duminică, 11 mai, va sărbători cel de-al zecelea hram. Sunt aşteptaţi aproximativ 40 de preoţi, din parohiile romaşcane, dar şi din cele din jurul Romanului, iar predicator va fi Gabriel Iulian Robu, un preot tânăr din Săbăoani, vicar la o biserică din Bacău. La ora 11.00 va avea loc liturghia solemnă, iar după slujba de seară, copiii şi tinerii au pregătit un program artistic cu glume şi dansuri, după care va avea loc o petrecere pentru toţi enoriaşii parohiei.

Centrul Pastoral Parohial

Centrul Pastoral Parohial

Ideea înfiinţării unei noi parohii în Roman a aparţinut fostului paroh de la biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, preotul Dumitru Farcaş, de care aparţineau credincioşii din zona Favorit. Acesta a făcut demersurile către Primărie, pentru a primi un teren în concesiune, a discutat cu episcopul Diecezei de Iaşi, iar acesta a decis să îi încredinţeze misiunea de a forma o nouă parohie catolică în Roman preotului Francisc Fărcăşel, vicar, pe atunci, la o parohie din Săbăoani. „Isus Bunul Păstor” din Roman este singura parohie catolică din ţară cu acest nume şi îşi sărbătoreşte hramul în cea de-a patra duminică a Paştelui.

La început, a fost construită o capelă din lemn, unde s-au celebrat liturghiile până la ridicarea bisericii. La 1 august 2004, a fost înfiinţată oficial parohia şi, atunci, părintele Francisc Fărcăşel a primit numirea de paroh. Sfinţirea capelei a avut loc pe 8 august 2004, în prezenţa episcopului auxiliar al Diecezei de Iaşi, Aurel Percă. „Am plecat la drum cu gânduri măreţe, deşi aveam şi anumite temeri, întrucât nu aveam experienţă ca paroh. Îţi trebuie şi un pic de nebunie ca să creezi un astfel de proiect. Nimeni nu credea că, în doi ani, vom ridica o nouă biserică”, spune părintele Fărcăşel.

Timp de construcţie record: un an şi jumătate

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 17 aprilie 2005, în prezenţa episcopului Petru Gherghel. În iarna lui 2005, temelia era gata, precum şi stâlpii până la patru metri. S-a lucrat în ritm alert, iar pe 24 decembrie 2006, în prezenţa episcopul auxiliar Aurel Percă, a fost deja inaugurată biserica, deşi nu era complet terminată. Pe 29 aprilie 2007 au avut loc sfinţirea oficială a bisericii şi consacrarea altarului, iar la celebrarea solemnă din acea zi au participat episcopul Petru Gherghel, episcopul de Chişinău, Anton Coşa, episcopul auxiliar de Bucureşti, Cornel Damian, peste 40 de preoţi şi aproximativ 3.000 de credincioşi.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 900.000 de euro, doar că, lucrându-se mult în regie proprie, cu multă muncă voluntară, construcţia a costat aproximativ 500.000 de euro. Banii au provenit fie din contribuţia credincioşilor, fie din străinătate, de la persoane particulare şi asociaţii care aparţin de biserică, din partea oamenilor de afaceri din Roman, precum şi din partea statului.

Centru Pastoral Parohial dedicat Sfântului Ioan Paul al II-lea

Alături de biserică, în numai un an de zile, a fost ridicat un Centru Pastoral Parohial, dedicat Sfântului Ioan Paul al II-lea, un loc în care locuiesc preoţii parohiei, dar care are subsolul dedicat în întregime enoriaşilor, pentru momentele de cateheze, dar şi de recreere. În 2008 au fost demarate lucrările pentru acest centru, iar în aprilie 2009, cu ocazia hramului, a fost inaugurat. După terminarea acestui centru parohial, a fost numit primul preot vicar, Iulian Roca, care a stat timp de doi ani. Apoi, a venit părintele Emanuel Bejenaru, pentru un an, iar din 2012 activează în parohie părintele vicar Claudiu Cocuţ, din Teţcani.

În 2014, în luna august, se împlinesc zece ani de existenţă a parohiei. Cu această ocazie, pe data de 10 august va fi, din nou, o mare sărbătoare. Pe lângă liturghia solemnă şi un spectacol pregătit de copii şi tineri, care vor avea loc în acea zi, va fi inagurată o grotă dedicată sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

„Aduc mulţumiri tuturor celor care, într-un fel sau altul, şi-au adus contribuţia ca în aceste zile să celebrăm cel de-al zecelea hram. Mulţumesc lui Dumnezeu şi lui Isus Cristos, care ne-a însoţit şi ne-a ajutat ca, în perioada construcţiei, să nu avem incidente. Mulţumesc credincioşilor, pentru felul în care au înţeles să se implice şi să îmi dea curaj să merg mai departe. Ei au dat sens acestor lucrări. Îi asigur că nu există zi în care să nu se facă o rugăciune pentru ei, în această biserică”, a spus părintele paroh.


COMENTARII

WORDPRESS: 0