Parlamentarii vor avea mai multă reprezentativitate

Dimensiune text

Un parlamentar va reprezenta în legislativul României mai mulţi cetăţeni. Legea pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor a fost modificată, iar norma de reprezentare mărită este doar una dintre schimbările aduse.

S-a renunţat la scrutinul uninominal şi, implicit, la colegiile uninominale, urmând ca senatorii şi deputaţii să fie aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Din renunţarea la scrutinul uninominal şi colegiile uninominale derivă posibilitatea unui alegător aflat în tranzit de a vota la orice secţie de votare din judeţ, dar numai în cazul în care face dovada, cu actul de identitate, că are domiciliul sau reşedinţa în raza Circumscripţiei Electorale Neamţ.

În ceea ce priveşte norma de reprezentare, un deputat va reprezenta 73.000 de locuitori (cu 3.000 mai mult decât acum), iar un senator va reprezenta 168.000 de locuitori (cu 8.000 mai mult decât acum). Judeţul Neamţ va avea trei senatori şi opt deputaţi.

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor fi desemnaţi, spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, de Autoritatea Electorală Permanentă, şi nu de preşedintele tribunalului.

Legea nouă conţine norme de detaliu cu privire la corpul experţilor electorali, de mare interes pentru cei care doresc să participe la alegerile parlamentare ca preşedinţi sau locţiitori la birourile electorale ale secţiilor de votare.

La alegerile parlamentare va fi utilizat Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal; un asemenea sistem va fi folosit, de altfel, şi la alegerile locale din 2016.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Mosu Lica 5 ani

    Da’numaru’? Nr. de HOPTZI va scadea ?!!Pariez ca NU !