Parlamentarii nemțeni susțin legea votului uninominal

În opinia acestora, votul uninominal reprezintă cea mai bună soluție pentru ca oamenii politici cu notorietate să obțină o funcție în Parlament.

 

La începutul acestei săptămîni, Senatul a aprobat legea votului uninominal inițiată de Uniunea Social-Liberară (USL). Potrivit acestei legi, candidații la funcțiile de deputați sau senatori care obțin cele mai multe voturi în primul tur de scrutin vor fi declarați învigători, cu condiția ca și partidul din partea căruia candidează să obțină cele mai multe voturi. Conform legii în vigoare, atribuirea mandatelor de deputat sau senator se făcea printr-o procedură complicată, în două etape, prin redistribuirea mandatelor, astfel că s-a ajuns la situații în care în Parlament au intrat candidați care abia au întrunit pragul electoral, în detrimentul altora care au obținut un număr mai mare de voturi.

Noua lege este pe placul parlamentarilor nemțeni, care spun că, în acest fel, numai cei care merită cu adevărat vor ajunge în Parlament. „Nici un sistem electoral nu poate fi perfect, dar consider că, în momentul de față, dacă un om sau un partid cîștigă cele mai multe voturi, atunci el reprezintă voința cetățenilor. Bineînțeles că nu e cel mai bun sistem, poate fi îmbunătățit, se pot aduce argumente contra, dar se va elimina posibilitatea ca în Parlament să intre alți candidați decît cei votați de către oameni„, a apreciat senatorul Ioan Chelaru, președintele interimar al PSD Neamț.

Sîntem total de acord cu această lege, dar nu înțelegem atitudinea duplicitară a PDL, care, deși se declara în favoarea votului uninominal, acum a votat împotrivă. Prin votul uninominal pur se va împiedica ocuparea funcțiilor de către oamenii politici nereprezentativi și este soluția cea mai democratică de igienă politică„, a declarat Dorinel Ursărescu, președintele PNL Neamț.

Personal, nu sînt împotriva acestei legi, pentru că reprezintă o variantă de vot care va avantaja partidele capabile, cu oameni valoroși și cunoscuți. Există și dezavantaje, cum ar fi riscul ca anumite partide mici, dar care au resurse, să intre pe scena politică„, a spus deputatul Marius Neculai.

Susțin cu ambele mîini această lege, pentru că abia acum vor ajunge în Parlament oamenii de valoare, oamenii care reprezintă alegătorii. Este și normal să ajungă în Parlament politicienii care se implică în rezolvarea problemelor din teritoriu, care cunosc realitatea din teren, și nu politicieni care stau într-un birou„, a fost de părere deputatul UNPR Culiță Tărîță.

Din punctul meu de vedere, legea are și plusuri, și minusuri. Pe de o parte, este bine ca cel care obține cele mai multe voturi din primul tur să fie ales, dar se pot ivi situații în care să se pună problema de reprezentativitate a candidatului. Se poate întîmpla ca un candidat să poată obține 35-40% din voturi, dar un alt partid, al cărui candidat a obținut mai puține voturi, să obțină un procent de 40-45% și, atunci, votul cetățenilor nu mai este reprezentativ. Cred că legea va fi contestată la Curtea Constituțională„, a apreciat și deputatul independent Ioan Munteanu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0