Părinţii dotează şcolile cu mobilier, covoare şi calculatoare

Dimensiune text

În fiecare şcoală şi grădiniţă, părinţii contribuie din propriul buzunar la dotarea sălii de clasă. Oficial, nici o unitate de învăţământ nu solicită bani de la părinţi pentru dotare.

De la grupa mică la grădiniţă, fiecare an de învăţământ, gratuit prin lege, scoate din buzunarele părinţilor sute de lei. În unele şcoli se numeşte fondul clasei, în altele se numesc donaţii sau sponsorizări. Indiferent, însă, de cum se numesc „intervenţiile financiare” ale părinţilor, aceştia dotează şcolile şi grădiniţele copiilor cam cu tot ce le trebuie. Lista e lungă şi variază de la caz la caz. Când copiii intră în clasa I sau a V-a, părinţii fac măsuţă şi scaun pentru copii, pe care, de regulă, aceştia le plimbă după ei până termină clasa a VIII-a. La grădiniţă se aduc covoarele, schimbate la fiecare serie de copii. La alte şcoli se pun perdele, se fac dulapuri, se cumpără calculatoare, sisteme audio sau, chiar, televizor.

„Am fost surprinsă când doamna învăţătoare ne-a sugerat că am putea cumpăra un televizor la şcoală, pentru un colţ de relaxare, având în vedere că suntem clasa I şi orele sunt mai scurte. Nu trimit copilul la şcoală ca să se uite la televizor. Și acasă timpul petrecut în faţa televizorului e limitat. Părinţii nu au fost de acord cu această investiţie”, a spus mama unui băieţel înscris la Școala „Vasile Alecsandri”.

Oficial, nimeni din şcoală nu cere bani de la părinţi. Dar, la prima şedinţă cu părinţii este lansat mesajul: „Aceasta este clasa. Dacă dumneavoastră doriţi să faceţi mai mult, ar fi foarte bine”. Și peste tot există părinţi cu iniţiativă, urmaţi, apoi, de voie, de nevoie, de restul părinţilor din clasă. „La noi în şcoală nu există fondul şcolii şi nici fondul clasei. Nu se impune nici o sumă şi nici nu există condiţionări în acest sens. Bineînţeles că, dacă părinţii doresc să contribuie prin donaţii şi sponsorizări, noi suntem de acord. Am primit sprijin, de exemplu, de la părinţi, la reparaţii, unii au adus materiale pentru curăţenie. Noi le prezentăm tuturor părinţilor situaţia, ceea ce ne putem permite. Dacă ei îşi doresc mai mult pentru copiii lor şi pot contribui la asta, e spre binele copiilor. Noi nu primim bani şi nu gestionăm bani de la părinţi. Avem o asociaţia a părinţilor, cu personalitate juridică, care a demarat o campanie de strângere a celor 2% din salariu, care pot fi donaţi unei instituţii sau alteia. Ce sumă s-a strâns aflăm, de obicei, în luna noiembrie şi tot atunci putem beneficia de sumă”, a spus profesoara Maria Campău, director al Școlii „Vasile Alecsandri” din Roman.

Tot asociaţia de părinţi gestionează banii proveniţi din donaţii şi sponsorizări şi la Școala „Mihai Eminescu”. „Nu avem fondul clasei sau fondul şcolii. Primim, în schimb, donaţii şi sponsorizări din partea celor care vor să contribuie la dotarea unităţii şcolare. Fondurile sunt gestionate de Asociaţia «Magna Familia», cu personalitate juridică”, a spus profesoara Mihaela Rusu, de la Școala „Mihai Eminescu”.

În luna mai a acestui an, ministrul Remus Pricopie a propus scoaterea la lumină a fondului clasei, prin legalizarea contribuţiei părinţilor. „Eu cred că ar fi foarte bine dacă acest fond al clasei ar fi la lumină, ar fi oficializat şi ar exista reguli clare de utilizare şi constituire a lui. Vreau să subliniez că fondul clasei nu poate să implice o obligativitate din partea părinţilor de a contribui. Cine doreşte- contribuie, cine nu doreşte- nu contribuie. În plus, nici nu trebuie să existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie să existe o transparenţă a sumelor constituite şi a modului de utilizare a sumelor”, a susţinut ministrul Remus Pricopie. Potrivit acestuia, sistemul este folosit „peste tot în lume în statele dezvoltate”, ca „o sursa de creştere a bugetului”. Declaraţia sa nu a fost urmată, însă, de o măsură legislativă.


COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Trist este insa altceva. La multe scoli romascane a aparut un obicei. Dupa cei patru ani de scoala, la plecarea catre alte clase/scoli, parintii doresc sa ia din clasa bunurile folosite de elevi, provenite din contributia lor. Ca le donau sau le dadeau foc, era treaba lor. Mesajul primit? Nu puteti lua bancile (mese si scaune) si vestiarele deoarece sunt pe inventarul scolii. (SIC!) Asa ca, cine mai zice ca invatamantul este gratuit se inseala.
  Hai sa socotim:
  – bani pentru fondul clasei in septembrie
  – bani pentru renovarea …….. (tabla, toaleta, clasa, fereastra, soba, perdele, jaluzele, aer conditionat, pc, etc)
  – bani pentru manuale (alea de la scoala sunt rufoase si mai ales la ciclul primar completate de anteriorii posesori)
  – bani pentru caietele auxiliare
  – bani pentru manualele alternative
  – bani pentru manualele ajutatoare
  – bani pentru caietele speciale
  – bani (cadou) pentru doamna diriginta/invatatoare/educatoare cu ocazia inceperii noului an scolar
  – bani (cadou) pentru doamna diriginta/invatatoare/educatoare cu ocazia zilei de nastere
  – bani (cadou) pentru doamna diriginta/invatatoare/educatoare cu ocazia aniversarii zilei numelui
  – bani (cadou) pentru doamna diriginta/invatatoare/educatoare cu ocazia sarbatorilor de iarna
  – bani (cadou) pentru doamna diriginta/invatatoare/educatoare cu ocazia zilei de 1/8 martie
  – bani (cadou) pentru doamna diriginta/invatatoare/educatoare cu ocazia finalizarii anului scolar.
  BANI, BANI, BANI….

  • Un Parinte 7 ani

   Si nimeni nu face nimic……..Si asa va fi multe secole de acum incolo…..

 • curiosul 7 ani

  stiti ce este trist? copiii parintilor cu initiativa sunt tolerati in obraznicii si li se acorda rotunjimi de note, iar cei ai parintilor rau cotizanti, ciufuliti si evidentiati pentru orice greseala; pentru ca se stie d-na invatatoare/diriginta stie intotdeauna cine cotizeaza si cine nu…;
  scoala a devenit o ambitie a parintilor care se intrec in a-si arata asa zisul statut prin hainele si accesoriile copilului, dar si prin influenta asupra cadrului didactic, pus total in slujba celor potenti!
  toate invatatoarele pozeaza in cinstea intruchipata si de fapt urmaresc doar sa primeasca…
  ar trebui ca in mod obligatoriu parintii sa poata asista la ore demostrative, si sa poate fi informati la inceputul fiecarui an scolar ce cursuri sau alte forme de instruire a urmat d-na invatatore/d-na diriginta, nu?

 • nimeni 7 ani

  pot sa imi fac o scoala ca vad ca se intretine cu bani nostri ?