HomeSocialNeamt

Părinții continuă să aplice educația cu parul asupra copiilor

42 de copii din judeţul Neamţ au fost abuzaţi, într-o formă sau alta, în luna ianuarie a acestui an.

Anul 2016 a debutat cu un număr mare de cazuri de maltratare a copiilor, specialiştii Serviciului de prevenire şi intervenţie rapidă în cazuri de abuz din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ instrumentând, în prima lună a anului, 42 de cazuri. Dintre acestea, 11 au fost în mediul urban şi 31 în mediul rural.

Din punct de vedere al formei de maltratare, au predominat cazurile de abuz fizic, fiind reclamate 14 astfel de situaţii. Au mai fost 11 cazuri de neglijare, şase de comportament delincvent, trei cazuri de abuz sexual şi două de abuz emoţional. Reprezentanţii Serviciului Abuz au dispus, pe parcursul lunii ianuarie, o măsură de protecţie specială, plasament în regim de urgenţă, în cadrul unui serviciu de tip rezidenţial pentru un copil ale cărui nevoi de dezvoltare erau neglijate.

Evaluările complexe ale situaţiilor de maltratare s-au realizat prin deplasări în teren în colaborare cu autorităţile locale şi, ca urmare, familiile copiilor au fost sprijinite, asistate şi conciliate pentru a depăşi situaţiile de criză şi pentru a-şi îmbunătăţi calităţile de părinţi.

„Din păcate, cifrele arată că mulţi părinţi continuă să-şi disciplineze copiii prin aplicarea unor pedepse fizice, fără să conştientizeze că bătaia nu instaurează disciplină, ci doar haos şi frustrare în comportamentul celor mici. Părinţii trebuie să găsească alte metode de a instaura reguli în viaţa unui copil fără a-i aduce prejudicii fizice sau morale, iar lovirea unei persoane ce nu se poate apăra este de neacceptat şi umilitoare. Este nevoie să ne implicăm cu toţii şi să denunţăm orice formă de maltratare a copiilor, pentru a le reda acestora demnitatea şi încrederea”, este apelul făcut de Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.

Anul trecut, la nivelul judeţului Neamţ, s-au înregistrat 650 de cazuri de abuz asupra copiilor, în 53 de situaţii fiind nevoie ca minorii să fie luaţi din familie şi să fie daţi în regim de urgenţă în plasament familial, la asistenţi maternali sau în centrele rezidenţiale.

Comentarii

WORDPRESS: 0