Prima paginăRoman

Parcul industrial de pe ruta ocolitoare „naște” noi afaceri

Dimensiune text

În aproximativ doi ani, romașcanii ar putea avea parte de sute de noi locuri de muncă, urmare a înființării, în zona rutei ocolitoare Roman Vest, a unei noi zone industriale. Mai multe sedii de firme și hale de producție ar urma să fie construite în această zonă, pe ruta ocolitoare urmînd să se producă de la pavele, borduri și piese pentru industria auto, pînă la produse de cofetărie și patiserie.

 

La finele anului 2011, primarul Laurențiu Dan Leoreanu s-a întîlnit cu reprezentanți ai firmelor care vor construi sedii și hale de producție în zona ocolitoarei vestice. Atunci, edilul estimase că, la finalul acestui an, unele dintre unitățile economice înființate în zonă și-ar putea începe activitatea. Între timp, numărul afaceriștilor dispuși să investească în noul parc industrial de pe ocolitoarea vestică a crescut, unii dintre ei fiind la etapa de construire a sediilor, iar alții – doar la cea a obținerii avizelor și autorizațiilor necesare. „Agenții economici care investesc în deschiderea de noi sedii pe ocolitoarea vestică au termene suficient de îndelungate pentru a putea începe lucrările în bune condiții: un an de la data dobîndirii autorizației, la care se adaugă un an de la dobîndirea certificatului de urbanism. Astfel, în termen de cel mult doi ani, firmele au timp suficient să obțină avizele necesare, să aleagă cele mai bune posibilități pentru branșarea la rețelele de utilități și să înceapă construirea sediilor„, a explicat arhitectul șef al orașului, Ana Maria Alexe.

De altfel, rețeaua de utilități este una dintre problemele cu care se confruntă agenții economici care doresc să investească în zona rutei ocolitoare vestice. Unul dintre investitori a obținut certificarul de urbanism și urmează să pregătească proiectul tehnic și să solicite autorizația de construcție. Problema este că în acea zonă nu există rețea de apă, canalizare și gaze, ci doar rețea electrică. Rețelele ajung pînă la o distanță de aproximativ 300 de metri de acea zonă, deci va trebui să realizeze și proiectele pentru rețelele de apă și canalizare, de care are nevoie. El dorește, ca mulți alții, să înceapă să investească pe parcursul anului 2013, dar se impune și intervenția administrației locale.

Printre noile sedii de firme și puncte de lucru ce se vor construi în zona ocolitoarei se numără o nouă autogară Pristyl, un service și o spălătorie auto realizate de firma Mundevi Invest SRL- ca urmare a unei finanțări europene, un magazin de piese auto, o unitate de realizare a produselor necesare în industria auto și industria aero – înființată de societatea Ratis Serv, o hală de carmangerie a firmei Căpraru, o fabrică de pavele și borduri a societății sucevene Syymetrica, precum și un laborator de produse de patiserie și cofetărie, realizat de societatea Tosca SRL. „Gîndim în perspectivă și, de aceea, dorim să înființăm un laborator de produse de cofetărie și patiserie modern. Am depus un proiect cu finanțare europeană, în valoare de peste 500.000 de euro, în vederea înființării acestui laborator. Deocamdată, proiectul a trecut de etapa de verificare a conformității și urmează să fie supus evaluării. După deschiderea acestui laborator, intenționăm să încheiem contracte cu noi clienți care să vîndă produsele noastre și luăm în considerare inclusiv varianta de a exporta produse„, a declarat Valerian Anghel, administratorul societății Tosca SRL.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • mama omida 9 ani

    „sute de locuri de munca”…visati cu ochii deschisi:spalatorie auto,laborator cofetarie,carmangeria lu Caprariu (a cata??)…pun pariu ca in doi ani nu vedeti decat o hala!!

  • un cetatean 9 ani

    In campania electorala la APEL, pardon, PDL, din luna mai, am auzit ca vin sa investeasca in Roman ba americanii , ba chinezii, ba oameni de afaceri armeni .Suntem la mijlocul toamnei si vad ca nu prea se ingramadesc acesti investitori sa vina…sau au fost doar promisiuni electorale pentru votul de la locale ( ca votul de la referendum, ne-au dat de inteles ca nu mai era important pentru ei …)

  • mama omida 9 ani

    „investitor” in traducerea libera a statului roman inseamna fraier,cotizant,fazan,imbecil bun de jupuit care sa acopere”gaurile” din salariile unor specii de bugetari!!!