Parcul „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a fost sfinţit şi binecuvîntat de PS Ioachim Băcăuanul

Dimensiune text

La eveniment au participat autorităţi şi instituţii implicate în realizarea aşezămîntului social din fostul parc zoologic al oraşului. Proiectul, ce cuprinde două centre sociale pentru copii şi familii defavorizate, a împlinit voinţa episcopului Melchisedec Ștefănescu.

 

 

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a inaugurat şi sfinţit aşezămîntul social Parcul „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, după finalizarea lucrărilor de restaurare. Evenimentul a avut loc duminică, 20 mai, în prezenţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor instituţiilor care s-au implicat direct în restaurarea şi modernizarea ansamblului de clădiri din fostul parc zoologic al oraşului, oameni politici şi locuitori ai urbei muşatine care au înfruntat ploaia pentru a participa la eveniment. Printre invitaţi s-au aflat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, Constantin Apostol, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, profesor Maria Ghiniţă, inspector şcolar pentru proiecte şi programe comunitare, şi deputatul Marius Neculai.

După Sfînta Liturghie, PS Ioachim Băcăuanul, aflat în fruntea unui sobor de preoţi şi a credincioşilor din Catedrala „Sfînta Cuvioasă Parascheva” sau aflaţi în stradă, a pornit într-un pelerinaj către Parcul „Episcop Melchisedec Ștefănescu”.

 

Clădiri puse în valoare din fonduri europene

 

Tăierea panglicii inaugurale a fost urmată de stropirea cu aghiazmă a clădirilor din cadrul aşezămîntului şi de parastasul făcut în memoria episcopului Melchisedec Ștefănescu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 120 de ani. Loc de pelerinaj a fost şi capela unde îşi face odihna veşnică episcopul comemorat, deschisă pentru prima dată publicului. „Cu trei ani în urmă, am iniţiat două proiecte prin Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. S-au primit două finanţări pentru două centre sociale: centrul de zi pentru copii, care include şi o grădiniţă, precum şi centrul social multifuncţional cu patru servicii acreditate – consiliere, medicină generală şi stomatologie, cantină şi adăpost temporar. Totodată, am creat un spaţiu de socializare pentru persoanele în vîrstă în beciul uneia dintre clădiri. Prin acest proiect, am împlinit obiectivele cuprinse în testamentul episcopului Melchisedec Ștefănescu”, a spus, în deschiderea cuvîntării sale, preotul Ionel Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, managerul de proiect. Acesta a adus mulţumiri tuturor celor care au participat la realizarea acestui proiect realizat din fonduri europene, de la proiectant la constructor, de la consultanţi la inspectori.

Despre punerea în valoare a acestor clădiri a vorbit şi primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu. „Mă încearcă o emoţie puternică atunci cînd revăd «Grădina de copii», locul unde mi-am petrecut o parte din copilărie. Am fost martorul unei minuni. Transformarea pe care au suferit-o aceste clădiri este deosebită. Prin acest proiect, acestea au devenit o instituţie socială care se alătură celorlalte mai vechi sau recent inaugurate din oraş. Toată această reţea de instituţii formează o infrastructură socială puternică, care trebuie să funcţioneze perfect pentru binele concetăţenilor noştri. Mă bucur că, împreună, am putut lua decizii bune”, a declarat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Pentru realizarea primului proiect social important din municipiul Roman, iniţiat şi coordonat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Consililiul Local Roman l-a recompensat pe PS Ioachim Băcăuanul cu titlul de cetăţean de onoare. Evenimentul inaugural de duminică a fost un prilej pentru primarul Leoreanu de a acorda înalta distincţie PS Ioachim Băcăuanul, alături de însemnele municipiului. Episcopul vicar a considerat deschiderea şi sfinţirea Parcului „Episcop Melchisedec Ștefănescu” un eveniment istoric pentru municipiul nostru voievodal.

„Nimeni nu poate să conteste personalitatea marelui episcop Melchisedec Ștefănescu. Adunăm ca într-un buchet de flori duhovniceşti recunoştinţa noastră, în memoria acestui episcop nepereche al Romanului. A fost un om-instituţie, s-a preocupat de şcoală, pe care a privit-o ca o prelungire a altarului bisericii. Episcopul şi cărturarul ne spune, de fapt, că şcoala şi biserica nu pot fi niciodată despărţite. Melchisedec Ștefănescu s-a preocupat în special de tineri, de ajutorarea celor dotaţi, dar fără posibilităţi materiale, pentru ca aceştia să-şi poată continua studiile. Noi nu am făcut decît să-i împlinim visul, pe care trebuie să-l facem să rodească”, a precizat PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.COMENTARII

WORDPRESS: 0