Parcul eolian de la Făurei este oprit de instanţă

Parcului eolian de la Făurei s-a poticnit în procese.

Potrivit prevederilor din contract, parcul eolian trebuia să producă energie încă din anul 2010. Început din timpul regretatului primar Vasile Gherghel, proiectul a constituit o premieră în judeţul Neamţ. Actualul primar, Dragoş Ungureanu, a preluat acest proiect cu tot cu procese. Litigiul dintre compania germană WFB Internaţional GHMH, cea care a câştigat licitaţia, şi E.ON Regenerabile România SRL, una dintre firmele care a contestat licitaţia, nu s-a finalizat încă. „Instanţa de judecată a anulat contractul. Va trebui să se facă o reevaluare a ofertelor. Timpul pierdut înseamnă pierderi de peste un milion de lei la bugetul local”, a spus Dragoş Ungureanu, primarul comunei Făurei.

Concesionarul şi-a onorat, o vreme, obligaţiile financiare faţă de administraţia publică locală, dar nu a putut demara investiţia, din cauza proceselor. Conform contractului, în visteria locală trebuie să intre anual câte 10.000 de euro, sumă reprezentând contravaloarea concesiunii terenului pe care urmau să fie amplasate turbinele.

Parcul eolian a fost prevăzut să se amenajeze pe un teren în suprafaţă de 73 de hectare, la graniţa cu comuna Secuieni, pe care să fie instalate cinci turbine, cu o putere instalată de 3,5 MW. Ulterior, proiectul a fost extins cu încă 12 turbine.


COMENTARII

WORDPRESS: 0