Parc suspendat de 1,2 milioane de lei

Dimensiune text

Realizarea unui parc de agrement de peste 4,5 hectare este blocată de disputa juridică dintre Primăria Secuieni și cîțiva localnici. Contestațiile au în vedere acte de proprietate emise pentru terenuri.

 

 

Înființarea unui parc în comuna Secuieni a încins spiritele, iar procesele aflate pe rol blochează inițierea lucrărilor. Proiectul de amenajare a parcului de la Secuieni a fost depus în 2009, moment în care s-a declanșat și scandalul între primărie și proprietarii de terenuri.

Primăria Secuieni a întocmit un document, pe 13 septembrie 2009, semnat și parafat de primarul Vasile Ivancea, prin care întreaga suprafață, de 45.000 de metri pătrați, pe care se va construi parcul, este trecută din domeniul privat în domeniul public al comunei Secuieni, conform Hotărîrii de Consiliul Local nr. 32 din 2009. Practic, prin acest document, terenul pe care se construiește parcul și în care este inclus terenul celor patru proprietari intră în patrimoniul comunei Secuieni. Patru localnici au acte de proprietate pe locul identificat de primărie pentru a se realiza acest proiect. Cei patru localnici acuză Primăria Secuieni că le folosește în mod ilegal terenurile integrate în suprafața de 45.000 de metri pătrați în intravilanul localității Secuieni, acolo unde urmează să fie făcut parcul.

Proiectul, care a primit o finanțare de 1,2 milioane de lei, va fi unul inedit. „Parcul va avea 1.800 de arbori, alei de piatră și un mic iaz, unde se vor găsi și hidrobiciclete de închiriat pentru copii. Parcul va avea și două rezervoare a cîte 400 de metri cubi de apă, pe ruta Roman – Buhuși, pentru aprovizionarea mașinilor pompierilor, care ar putea fi folosite în cazul unei intervenții„, a spus primarul comunei Secuieni.

 

Parc de 4,5 hectare, realizat cu banii guvernului

Liniștea a patru săteni din comuna Secuieni este tulburată de intenția administrației publice de a construi un parc în satul de reședință, realizat în cadrul Programului național de îmbunătățire a calității mediului. Cum ambiția primarului Vasile Ivancea a fost să amenajeze un imens parc de agrement, proiect inițiat de Ministerul Mediului, a fost necesară identificarea unei suprafețe de 45.000 de metri pătrați. Pe acest teren, patru localnici – Maria Cojocaru, Ioan Ichim, Viorica Sîrcu și Ioan Todirică – au documente care le atestă calitatea de proprietar, dar ele sînt contestate de către primarul Vasile Ivancea. „Acești patru proprietari nu au deținut terenuri în acest loc. Fostul primar Samson a dat titluri de proprietate pe alte terenuri decît cele deținute de drept de proprietari„, declară primarul Vasile Ivancea.

În replică, fostul primar Dragomir Samson comentează nu doar necesitatea realizării acestui parc cît, mai ales, legalitatea utilizării acestui teren. „Comisia comunală a pus în posesie proprietarii de terenuri în anul 1992, ori eu am fost ales primar în 1994. Eu nu am făcut decît să eliberez titlurile de proprietate celor care erau îndreptățiți. Pe de altă parte, nu toate cele patru persoane aflate în conflict cu Primăria Secuieni au titluri de proprietate, dar sînt proprietari de terenuri cu acte în regulă. În aceste condiții, terenul pe care primăria vrea să facă mai mult un heleșteu decît un parc nu este liber de sarcină, așa cum a fost el declarat în acte de către actualul primar, situație care a declanșat un scandal atît între primar și consilierii locali, cît și între primar și proprietarii de terenuri„, a precizat fostul primar al comunei Secuieni, Dragomir Samson.

 

Glasul pămîntului, mai tare decît glasul guvernului

Unul dintre proprietarii aflați în litigiu cu primăria – Ioan Ichim – vine să-l contrazică pe primarul comunei Secuieni. „În cazul meu, titlu de proprietate avea mama mea, Maria Ichim. Eu am cumpărat, în anul 1966, de la mama, suprafața de 500 de metri pătrați de teren, care se află înscris și în cartea funciară. Ceilalți trei săteni – Todirică, Cojocaru și Sîrcu – dețin titluri de proprietate„, spune Ioan Ichim, în vîrstă de 67 de ani, unul dintre proprietarii dați în judecată de Primăria Secuieni.

Pentru a nu fi blocat proiectul de amanajare a parcului de un conflict cu cetățenii care vor doar pe această suprafață să fie proprietari, primarul Ivancea a găsit o soluție de compromis, aceea de a fi puși în posesie pe terenul altor comune care mai au rezervă de pămînt. „Mi-a oferit o bucată de pămînt tocmai în comuna Valea Ursului. Domnul primar nu ia în calcul că eu nu am decît 500 de metri pătrați de teren. Nu sînt obligat să fac atîția kilometri pentru a cultiva cartofi, mai ales că nu vorbim, în cazul acestui parc, de o construcție de interes național„, spune Ioan Ichim.

 

Ministerul Mediului se lovește de Legea fondului funciar

Unul dintre proprietarii de terenuri, Viorica Sîrcu, a făcut o adresă către Ministerul Mediului, autoritatea care implementează acest proiect, pentru a prezenta condițiile în care s-a întocmit dosarul acestui proiect. În data de 12 decembrie 2011, Viorica Sîrcu a primit un răspuns la petiția făcută către minister: „În urma analizei s-a constatat că proiectul depus de comuna Secuieni îndeplinește criteriile Ghidului de finanțare aferent sesiunii 21.09.2009 – 12.10.2009, primind un punctaj de 78 de puncte și astfel a fost aprobat, prin HG 110/9 februarie 2011„. Nedumerirea femeii este legată de autenticitatea documentului care atestă regimul juridic al terenului pe care se realizează parcul și declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal, adică al primăriei.

Procesul intentat de Primăria Secuieni celor patru proprietari, început în 2009, are un nou termen în această lună.COMENTARII

WORDPRESS: 0