Prima paginăSocial

Pagube de peste 360.000 de lei, în urma incendiilor produse în luna noiembrie

Pagube de peste 360.000 de lei, în urma incendiilor produse în luna noiembrie

Dimensiune text

 

 

În luna noiembrie 2018, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 832 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 27,73 pe zi), numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate crescând cu 8,41% faţă de perioada similară din anul anterior, când s-au produs 762 de evenimente, informează un raport al ISU Neamț. Dintre acestea, 668 au fost cazuri de urgenţă asistate de SMURD, 73 de incendii (inclusiv incendii de vegetaţie şi altele), zece acţiuni de asistenţa persoanei, iar 33 acţiuni de protecţia comunităţilor.

De asemenea, forţele de intervenţie ale ISU Neamț au mai fost solicitate în 35 situaţii, la care însă nu s-a intervenit din diverse motive: echipajele au fost întoarse din drum întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului, în opt situaţii, din care cinci situaţii la echipajele de stingere şi trei situaţii la echipajele SMURD; echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat, în 17 de situaţii, deoarece două situaţii au fost rezolvate de populaţie, iar în 15 situaţii persoanele au refuzat evaluarea medicală de specialitate; echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista, în zece situaţii, din care două la echipajele de stingere şi opt la echipajele SMURD.

În cursul lunii noiembrie 2018, numărul de incendii produse în zona de competenţă a ISU Neamț a crescut, cu 36,73%, de la 31 în noiembrie 2017, la 49 în noiembrie 2018 (în medie 1,58/zi). Dintre acestea, 48 s-au produs pe teritoriul judeţului Neamț, iar un incendiu s-a produs într-o localitate din judeţul Iași în care ISU Neamț intervine pe baza unui plan comun de intervenţie.

Din cele 48 de incendii produse pe teritoriul judeţului nostru, 16 s-au produs în mediul urban (33,33% din totalul incendiilor) şi 32 în mediul rural  (66,67% din totalul incendiilor). În continuare, incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural, iar principalele cauze ale izbucnirii acestora au reprezentat-o coşurile sau burlanele de fum defecte sau necurăţate.

Pagubele rezultate în urma incendiilor au fost estimate la circa 367.000 de lei, însă intervenţia serviciilor  profesioniste şi voluntare a condus la limitarea pagubelor, fiind salvate bunuri în valoare estimată de circa 409.000 de lei.

În luna noiembrie 2018, incendiile nu au produs doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti – o persoană a decedat, două persoane au fost rănite, iar patru au fost salvate (din care trei copii).

În luna noiembrie 2018, în zona de competenţă a ISU Neamț au avut loc 17 incendii de vegetaţie uscată şi altele fără pagube materiale, spre deosebire de anul anterior, când au fost înregistrate șase incendii de vegetaţie. Raportat la aceeaşi perioadă din 2017, numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi mirişte au crescut cu 64,70%, de la șase în octombrie 2017 la 17 în octombrie 2018.

Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în creştere în luna noiembrie 2018, fiind executate 694 de misiuni (din care 194 intervenţii ale echipajelor de terapie intensivă mobilă), spre deosebire de noiembrie 2017, când au fost executate 675 misiuni (din care 110 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă).

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul SMURD Neamţ au executat misiuni pentru: acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 655 misiuni; descarcerarea la accidente rutiere – șase misiuni; persoane blocate în apartament – cinci misiuni; persoană căzută în loc public – două misiuni.

Timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor medical de urgenţă, terapie intensivă mobilă şi al echipajelor de descarcerare a fost de 15 minute şi 2 secunde (faţă de 14 minute şi 21 secunde în noiembrie 2017), iar timpul mediu de intervenţie de 43 minute şi 12 secunde (faţă 39 minute şi 45 secunde în noiembrie 2017). Timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor medical de urgenţă, terapie intensivă mobilă şi al echipajelor de descarcerare în mediul urban a fost de 7 minute şi 48 secunde (faţă de 7 minute şi 18 secunde în noiembrie 2017), iar în mediul rural a fost de 21 minute şi 1 secundă  (faţă 18 minute şi 51 secunde în noiembrie 2017).

Echipa pirotehnică a ISU Neamț a executat trei misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0