Pădurile din Neamţ au certificare internaţională

Dimensiune text

Lucrătorii din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ au dovedit, încă o dată, că protejează pădurile de pe raza judeţului şi că se asigură că sunt exploatate raţional. La sfârşitul anului 2013, la Direcţia Silvică Neamţ a avut loc o vizită de monitorizare din partea unui organism acreditat să ofere certificare pădurilor, respectiv Woodmark Soil Association, din Anglia, care a fost efectuată de un auditor bulgar, unul croat şi doi auditori români.

„În cadrul Direcţiei Silvice Neamţ au fost auditate, timp de o săptămână, atât la birou, cât şi în teren, aparatul central al direcţiei şi ocoalele silvice Pipirig, Roznov şi Roman. Rezultatele au fost foarte bune, iar raportul comisiei de audit, transmis la sfârşitul lunii mai a acestui an, ilustrează aceste rezultate, în cazul Direcţiei Silvice Neamţ nefiind semnalate nereguli sau impuse condiţii, din punct de vedere al standardelor de certificare a managementului forestier”, a precizat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ.

Certificarea managementului forestier reprezintă garantarea unei gospodăriri durabile şi a unei exploatări raţionale a pădurilor.

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva şi, în mod particular, Direcţia Silvică Neamţ, este certificată în sistem FSC, sistem ce presupune un set de principii, criterii şi subcriterii ce vizează peste 200 indicatori şi care trebuie respectate din punct de vedere social, al protecţiei mediului, suplimentar regulilor obişnuite de exploatare. Implementarea standardelor de certificare determină o abordare mai complexă a anumitor aspecte de natură socială şi ecologică, care sunt vizate prin activitatea de gospodărire a pădurilor. Printre acestea se numără accentuarea laturii privitoare la conservarea biodiversităţii; acordarea unei atenţii sporite pentru protejarea ecosistemelor fragile (cum este cazul ecosistemelor acvatice) sau formarea unui cumpărător de masă lemnoasă avizat, conştient de importanţa achiziţionării unor produse obţinute cu respectarea strictă a mediului înconjurător.COMENTARII

WORDPRESS: 0