Pacienții ar putea fi consiliați psihologic înainte de operație

Dimensiune text

Anul acesta, pacienții din întreaga țară vor avea o nouă lege a pacienților.

 

 

Asociația Pacienților din România a elaborat un proiect de lege privind drepturile și obligațiile pacienților din România, care să răspundă nevoilor reale ale acestora, adaptată la reglementările Uniunii Europene. În premieră, proiectul cuprinde o prevedere care se referă la obligativitatea consilierii psihologice a pacientului.

Potrivit proiectului, este necesară consilierea psihologică a pacienților înainte de operație, care să fie făcută de către o echipă complexă, din care va face parte și un psiholog, pentru menținerea echilibrului psihologic al pacientului.

Cred că este o idee foarte bună, pentru că, înainte de a intra în sala de operație, un pacient trebuie să fie foarte bine informat, iar această informare o face medicul care va efectua intervenția. Sînt, însă, unii pacienți anxioși, care intră în panică sau se demoralizează. Aici intervine psihologul, care îi poate ajuta prin diverse tehnici de relaxare, de respirație, sau prin discuții. Unii pacienți au familia aproape, însă alții nu, ceea ce poate constitui un alt factor de stres. Uneori, dacă pacientul intră demoralizat în sala de operație, organismul poate fi influențat de starea psihică și să nu reacționeze pozitiv„, a apreciat psihologul clinician Mihaela Morar.COMENTARII

WORDPRESS: 0