„Otilia Cazimir – poeta sufletelor simple”, sărbătorită la Cotu-Vameș

„Otilia Cazimir – poeta sufletelor simple”, sărbătorită la Cotu-Vameș

 

 

Zilele dedicate Otiliei Cazimir au debutat la școala din satul Cotu-Vameș, unde a văzut lumina zilei Alexandra Gavrilescu, pe numele ei adevărat, în 1894. Din 2009, activitățile au fost reunite sub titlul „Otilia Cazimir – poeta sufletelor simple”, ajungând astăzi la cea de-a IX-a ediție a proiectului, derulat în acest an la nivel interjudețean, fiind inclus în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene 2018 la poziția 811.

La activitățile desfășurate luni, 12 februarie, au participat profesor universitar Nicolae Samson, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiu al satului, primarul comunei Horia, Cristian Baciu, și viceprimarul Sandu Mihăilă, bibliotecar Tatiana Agafiței, de la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman, părinți, elevi ai școlii și ai școlilor partenere.

La concursul dedicat celei care a zugrăvit cu atâta sensibilitate lumea gâzelor, a florilor, a pisicilor și cățeilor, au fost jurizate 470 de lucrări la cele două secțiuni: creație literară și creație artistico-plastică. Participanții au trimis lucrări din zece județe ale țării și municipiul București. Cei care au fost prezenți luni la festivitatea de premiere, din Neamț, Iași, Bacău și Vaslui, și-au lecturat eseurile sau și-au recitat versurile proprii în fața auditoriului, fiind răsplătiți cu diplome și cărți de Otilia Cazimir. Toate lucrările premiate vor fi publicate în broșura dedicată proiectului. Cei prezenți au fost invitați ulterior să guste „picături de lămâiță”, prin vizionarea unui program artistic cu poezie, cântec și dans inspirate din proza și poezia Otiliei Cazimir.

„Itinerariul spiritual al scriitoarei care a trăit primii patru ani din viață în satul de la confluența Moldovei cu Siretul a condus-o spre un binemeritat loc în patrimoniul simbolic național. Însă nici când a devenit o stea, autoarea nu a uitat parfumul copilăriei trăite «acasă»: «Nu mai țin minte cum era „acasă”, dar nicăieri, cât e lumea asta de mare, nu e mai acasă decât acolo.» E de datoria școlii care îi poartă numele să le insufle copiilor dorința de a trăi în sens creator, aducând un omagiu creației Otiliei Cazimir, o valoare autentică, «o batistă cu două picături de lămâiță» (T. Arghezi)”, a afirmat profesor pentru învățământul primar Mirela Ciuștea, director adjunct al Școlii „Carmen Sylva” din Horia.

 

 

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0