Ortodocşii sărbătoresc Sfinții Constantin şi Elena şi Înălțarea Domnului

Dimensiune text

Cele două sărbători sunt cinstite în aceeaşi zi şi marchează încheierea perioadei pascale.

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc joi, 21 mai, două sărbători mari ale creştinătăţii: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Înălţarea Domnului.

Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena, prăznuiţi în fiecare an pe 21 mai, au rămas în istoria creştinismului ca două dintre cele mai de seamă personalităţi. Datorită lor, vechea lume păgână avea să apună, iar lumea creştină avea să „crească”. Vieţile primilor împăraţi creştini, Constantin şi Elena, ne apar pilduitoare şi deosebit de frumoase. Împăratul Constantin a fost cel care a acordat libertate creştinismului, prin Edictul de la Milano, din anul 313. De numele lui se leagă convocarea primului Sinod Ecumenic la Niceea, din 325, cu scopul de a consolida unitatea credinţei creştine. Cu aceeaşi credinţă ca cea a fiului ei, împărăteasa Elena, mama lui Constantin, l-a susţinut în toate acţiunile. Lăcaşul de cult din Roman care îşi serbează hramul este cel situat pe bulevardul Republicii, construit între anii 1938 – 1951.

Joi, 21 mai, se împlinesc 40 de zile de la Înviere, zi în care credincioşii mănâncă bucate întocmai ca la Paşti, salutându-se cu urarea „Hristos S-a înălţat!”. Cea mai veche menţiune despre sărbătoarea Înălţării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezareea, în anul 322, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paştilor”. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Ziua Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În această zi, în toate bisericile din ţară şi din străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi, de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.COMENTARII

WORDPRESS: 0