Orgolii mari în etapa I a naționalelor de oină

Dimensiune text

Biruința și Brigada Gherăești sunt calificate, aritmetic, în turneele play-off ale Campionatului Național de Oină, seniori, după etapa I a preliminariilor de la Gherăești. Provizoriu, Biruința este pe locul I, la egalitate de puncte cu Frontiera Constanța, după ce partida dintre cele două a fost întreruptă la scorul 20-17 pentru echipa gazdă.

 

 

Clubul Sportiv Biruința Gherăești, cuib și realizator de mare performanță în sportul național, a găzduit, sâmbătă și duminică, 25 și 26 mai, prima etapă a Campionatului Național de Oină al seniorilor, concurs în urma căruia se decid cele patru echipe care vor juca în cele două turnee finale pentru stabilirea campioanei și a celorlalte medaliate. Biruința a câștigat în toate meciurile până la înfruntarea cu Frontiera Constanța, învingătoare, de asemenea, până la meciul direct cu Biruința, în urma căruia se stabilea ocupanta locului I.

 

Organizare proastă

 

oina2Înainte și după începerea concursului a fost timp pierdut din cauza slabei organizări a competiției. Cele două sau trei echipe care stăteau pe margine și puteau juca, mai ales că era teren liber la un moment dat, n-au putut să o facă pentru că programarea inflexibilă și alte inadvertențe erau împotrivă. Au fost patru arbitri, insuficient și în primă fază a competiției, în care se înscriseseră opt echipe, ceea ce ducea la un total de 28 de jocuri.

Federația Română de Oină a validat înscrierea echipei Energia Râmnicelu (Buzău), ca a noua participantă, cu puțin timp înainte de concurs, cam târziu, benefic pe de o parte, întrucât echipa buzoiană este una dintre cele bune, dar care a dus la o reprogramare a jocurilor și, inclusiv, la prelungirea competiției.
După trei meciuri, Energia s-a retras din concurs și s-a schimbat pogramul. La fel și după ce s-a retras din concurs Pamira Buzău.

 

A început târziu, a continuat bine și nu s-a terminat

 

oina 28053S-au înscris în concurs: Biruința Gherăești, Straja București, Frontiera Tomis Constanța, Tenis Club Pamira Sibiu, Victoria Surdila Greci (Brăila), Brigada Gherăești, Stejarul Pârcovaci (Iași), CS Vorona Mare (Botoșani), Energia Râmnicelu (Buzău).

Biruința Gherăești, alături de Frontiera Constanța și Straja București, este, an de an, candidată la titlul de campioană a României la oină. Orgoliile sunt mari, rezultatele rămân. Iată-le pe cele de la turneul regulat al Campionatului Național de Oină desfășurat la Gherăești, la care au fost cinci arbitri în cele 36 de partide, după înscrierea celei de a noua echipe: Frontiera Tomis Constanța – Vorona Mare (Botoșani) 14-3, Brigada Gherăești – Surdila Greci (Brăila) 12-12, Pamira Sibiu – Energia 15-11 (reomologat cu 9-0 pentru Pamira), Brăila – Sibiu 9-0, Vorona – Brigada 11-16, Straja – Frontiera 10-16, Brigada – Straja – 12-26, Sibiu Vorona 0-9, Stejarul – Brăila 9-15, Biruința – Râmnicelu 9-0, Brăila – Biruința 2-22, Vorona – Stejarul 18-11, Straja – Sibiu 9-0, Frontiera – Brigada 18-9, Sibiu – Frontiera 0-9, Stejarul – Straja 0-9, Biruința – Vorona 18-11, Buzău – Brăila 0-9, Vorona – Buzău 9-0, Straja – Biruința 15-18, Frontiera – Stejarul 23-10, Brigada Sibiu – 9-0, Steajarul – Brigada 9-11, Biruința – Frontiera (neterminat), Buzău – Straja 0-9, Brăila – Vorona 4-7, Straja – Brăila 19-5, Frontiera – Buzău 9-0, Brigada – Biruința 14-17, Sibiu – Stejarul 0-9, Biruința – Sibiu 9-0, Buzău – Brigada 0-9, Brăila – Frontiera 10-14, Vorona – Straja 10-16.

Clasamentul, fără omologarea meciului dintre Biruința și Frontiera, întrerupt la scorul 20-17, este: 1. Biruința – 21 de puncte, 2. Frontiera – 21 p, 3. Straja – 20 p, 4. Brigada 15- p.

 

Loturile echipelor din Gherăești

 

Biruința: Mihai Gherghel, A. Toma, Mihai Gherghel jr., Ionel Dîscă, Ionel Dancă, Sorin Puiu, Viorel Minac, Cristian Enășoaie, Alexandru Andrei, Robert Benea, Cristian Blaj, Cristian Gălățeanu, Mihai Blaj, Ionuț Rîtan, Marius Blaj, Emanuel Gherghel, Mihai Mătălică.

Brigada: Marius Andraș, Marius Androșcă, Daniel Anton, Flavian Benea, Cristi Bereșoaie, Alin Buruiană, Paul Furtună, Paul Gal, Ciprian Mărtinică, Mihai Mătălică, Alexandru Omușoru, Dănuț Secară, Paul Trifaș.

 

Rezultatul partidei Biruința – Frontiera se va stabili la Comisia de Disciplină

 

Jocul dintre Biruința și Frontiera s-a întrerupt cu puțin timp înainte de final. Mai aveau de trecut linia de sosire, adică să scape neloviți de minge, doi jucători de la Biruința. Scorul era 20-17 pentru Biruința. Dacă scăpa unul, Frontiera putea face maxium două puncte. Dacă îi prindea pe amândoi, ar fi fost 21-20 pentru Frontiera. Meciul s-a întrerupt și n-a fost reluat, din cauză că un spectator a intrat pe teren și a lovit unul dintre arbitri. „Sergiu M., de 26 de ani, din Gherăești, în timp ce se afla la partida de oină dintre echipele Biruința Gherăești și Tomis Constanța, a pătruns pe terenul de joc în timpul meciului și l-a lovit pe arbitrul Fănel D., de 48 de ani, din București, cu pumnul, în zona feței. În cauză s-a întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și loviri sau alte violențe”, precizează un comunicat oficial al Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț.

„Incidentul a fost posibil din cauza clubului organizator, care avea, conform regulamentului, obligația de a asigura și integritatea arbitrilor, observatorilor federali, antrenorilor și sportivilor și asistență medicală. Nu s-au luat măsuri minime de precauție și au lovit în munca lor. Va trebui să muncim mult pentru refacerea imaginii. Adversarul trebuie respectat. O decizie în privința felului în care vor fi pedepsiți cei vinovați va fi luată după ce se va întruni Comisia de Disciplină. Eu aș vrea ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Peste puțin timp va fi primul turneu play-off și nu se știe clasamentul. Se vor aplica sancțiunile din regulament. Nu se va ajunge până la excluderea din competiție. În funcție de toate memoriile, contestațiile și rapoartele de arbitraj, se vor lua măsuri conform regulamentului”, a spus Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Marius 7 ani

    Marea echipa brigada gheraiesti……daca nu se juca la gheraiesti….ei nu erau nici pe locul 6……hotie pe fata….tot respectul pentru biruinta gheraiesti….dar brigada gheraiesti….daca nu erau arbitrii lor….nu terminau in primele 4…..daca in meciul cu sibiul……jucatorul de pe fund…ii pune piedica fundasului si acesta nu poate prinde mingea…..arbitrul….marele cristi blaj….pune punct pentru brigada……ceea ce nu este normal……iar in meciul cu iasul….acelasi arbitru…cristi blaj……nu le dau celor de la iasi 3 jucatori loviti in plin…adica 9 puncte pierdute……si tot in meciul cu iasi…..un jucator al iasului iese la capat….intra un spectator in teren si il ia pe arbitru de gat….iar acesta il da lovit pe jucatorul iesit……hotie pe fata…..rusine brigada…..rusine cristi blaj….