Oraș de închiriat

Dimensiune text

Criza economică a afectat spațiile comerciale din oraș, determinînd patronii să pună lacăt pe afacere.

 

 

Criza economică a pus obloanele pe multe spații comerciale din orașul Roman. Închiderea acestor afaceri a însemnat și pierderea locurilor de muncă pentru romașcanii care lucrau în cadrul acestor firme. Pentru a putea supraviețui, patronii acestor afaceri și-au scos spațiile la vînzare sau spre închiriere.

 

Modernizarea Pietonalului, o piedică în calea comercianților

 

Starea economică a orașului poate fi văzută și din numărul spațiilor comerciale care au fost închise. Dacă pînă în 2009 era greu să găsești un spațiu comercial în oraș iar chiriile erau pe măsură, acum societățile se retrag de pe piață. Chiar și acelea care păreau să se fi fixat solid în domeniu.

Afectați de perioada aspră de recesiune și, implicit, de scăderea puterii de cumpărare a romașcanilor, patronii unor societăți comerciale din Roman, în special din Pietonalul Ștefan cel Mare, au dat faliment. Cei mai mulți au luat calea străinătății, învinși de criza care a pus capăt unei afaceri pentru care au investit ultimul ban din buzunar și s-au îndatorat pe cîțiva ani în brînci. Magazine de confecții, birouri sau depozite au dispărut, rînd pe rînd, din această zonă. Pentru a face față crizei, chiar și marile magazine sau companii și-au redimensionat activitatea, părăsind zona Pietonalului.

Destinul acestor magazine este legat, spun patronii care și-au închis afacerea, nu doar de scăderea nivelului de trai al oamenilor, ci și de modernizarea acestei părți a orașului.

„Lipsa accesului mașinilor în Pietonal este un motiv important pentru care această zonă nu este atractivă pentru comercianți. Modernizarea orașului nu a avut doar efecte pozitive. Din păcate, pe parcursul lucrărilor a fost afectat interesul agenților economici, în condițiile în care vadul comercial al orașului se află în alte zone”, a spus patronul unui fost spațiu comercial.

Autoritățile locale au început să aducă un plus de imagine Pietonalului. Sub aspect economic, nu se poate face nimic. Zona pare ca și cum ar fi de închiriat, dominată de cîteva restaurante care abia supraviețuiesc, precum și de magazinele cu articole second hand.COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • pai daca nu are omul unde parca ce sa caute in groapa?
    Problema nu e ca lumea nu ar merge pe jos prin groapa, problema e cum ajung ei acolo.
    Trebuie facuta o parcare unde sa incapa minim 100 de masini, chiar daca e cu plata, si lumea ar veni. Dar asa fara parcare e greu. Acum daca fac locul interesant cu bancute cu atm-uri cu politie omniprezenta, cu ceva atractii o sa vina lumea. Altfel nu.

  • mama omida 8 ani

    nu criza a inchis afacerile ci politica portocalie fara cap si fara coada!