„Ora de Net”, pentru siguranța elevilor Colegiului Tehnic „Danubiana”

HomeSocial

„Ora de Net”, pentru siguranța elevilor Colegiului Tehnic „Danubiana”

 

În perioada 14 – 21 noiembrie, Colegiul Tehnic „Danubiana” a ales să devină partener educațional în cadrul programului de voluntariat Ora de Net (program european care promovează utilizarea creativă, utilă și sigură a Internetului de către copii), coordonat de Organizația Salvați Copiii și susținut de Ministerul Educației Naționale.

Prin obiectivele propuse de organizatori, copiii vor cunoaşte cel puţin șapte drepturi pe care le au, obligaţiile ce decurg din ele și cum trebuie respectate inclusiv în mediul online, și vor identifica minimum șapte propuneri de măsuri care pot fi luate de adulţii responsabili de educaţia lor cu scopul acoperirii nevoilor lor. De asemenea, Facilitatorul Ora de Net şi copiii vor identifica şi vor planifica cel puţin o modalitate prin care pot folosi Internetul într-un mod creativ, util şi sigur în procesul de învăţare.

Activitatea a fost susținută de profesor Cristina Avădănei, secondată de profesor Beatrice Neagu. Acestea au conceput materialele didactice necesare desfășurării activității propuse, în concordanță cu planul de activitate propus de organizatori în Ghidul Facilitatorului Ora de Net.

„Au fost susținute cinci ateliere de lucru la clasele IX – XI, antrenând un număr total de 92 elevi. Fiecare activitate, de 120 de minute, a fost atent planificată. S-a lucrat în echipe de 2, 3 sau 5 elevi, au fost prezentate opinii și s-au cristalizat concluzii referitoare la drepturile copiilor și la implicarea adulților în procesul de accesare a Internetului de către copiii”, a afirmat profesor Cristina Păun, director adjunct al Colegiului Tehnic „Danubiana”.

Câteva dintre afirmațiile elevilor:
„Nu e foarte bine să cunoaștem persoane pe Internet fiindcă nu știm niciodată cine este la celălalt capăt.” (Ema, 16 ani)
„Să țineți activitatea și cu părinții.” (Ana-Maria, 16 ani)
„Copiii au nevoie de ghidare, protecție și informare din partea adulților despre mediul online deoarece pot apărea multe pericole necunoscute.” (Petruț, 6 ani)
„Copiii trebuie să aibă acces la Internet în funcție de nevoile lor.” (Elena-Mihaela, 15 ani)
„E dreptul nostru să avem viață privată și vom fi mai atenți la ce postăm.” (Mona-Larisa, 16 ani)
„Cui ne adresăm dacă ne sunt încălcate drepturile?” (Daniel, 16 ani)
„Atunci când sunt online am responsabilitatea să fiu un model pentru alții și să scriu informații corecte și verificate.” (Nicoleta, 18 ani)
„Nu poți avea încredere în toate persoanele pe care le cunoști în mediul online deoarece acestea se pot ascunde sub identități false.” (Valeria, 17 ani)

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0