Opt oameni au murit intoxicați cu monoxid de carbon

Coșurile de fum necurățate la timp pot provoca adevărate tragedii. În ultimele zile s-au produs mai multe evenimente nedorite, la baza cărora a stat această neglijență. S-au înregistrat 12 victime, din care opt morți.

 

 

Disfuncționalitățile înregistrate la coșurile de fum sau utilizarea aragazurilor ca surse de încălzire sunt câteva dintre cauzele care au stat la originea a numeroase evenimente tragice înregistrate în aria de activitate a companiei E.ON Gaz Distribuție, în prima lună a acestui an. „Numai în intervalul 1 ianuarie – 4 februarie au fost înregistrate șapte cazuri de asfixii și intoxicații cu monoxid de carbon. Evenimentele s-au soldat cu 12 victime, dintre care opt au decedat, ceea ce înseamnă că, la fiecare patru zile, o persoană a murit asfixiată cu monoxid de carbon. Numărul persoanelor decedate în acest interval de aproximativ o lună este similar cu numărul celor decedate pe parcursul întregului an 2012, situația fiind una fără precedent în aria de activitate a E.ON”, se arată într-un comunicat al companiei.

Cauza principală a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coșuri de fum necurățate sau înfundate, construite necorespunzător, sau chiar folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coșuri ori utilizarea aragazurilor pentru încălzire și lăsarea lor în funcțiune în timpul nopții.

E.ON și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU),  parteneri în cadrul campaniei „Împreună pentru siguranță”, atrag atenția asupra necesității curățării coșurilor de fum și a întreținerii căilor de ventilare. Aceste măsuri de siguranță sunt esențiale pentru evitarea intoxicațiilor și asfixierilor cu monoxid de carbon, dar și pentru prevenirea incendiilor.

Pentru siguranța cetățenilor, E.ON și IGSU recomandă acestora să se asigure de verificarea și curățarea coșurilor de fum de cel puțin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de specialitate sau al persoanelor autorizate să efectueze asemenea intervenții. Totodată, se impune supravegherea aparatelor neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă și interzicerea utilizării acestora ca surse de încălzire.

Ultimele două evenimente care au fost generate de coșurile de fum necurățate la timp au avut loc sâmbătă și duminică, în localitatea Ion Creangă. Din fericire, intervenția promptă a pompierilor a limitat pagubele, într-unul dintre cazuri arzând doar funiginea din coșul de fum.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0