Prima paginăSocial

OPT COPII AU DISPĂRUT DE ACASĂ, ÎN FEBRUARIE

OPT COPII AU DISPĂRUT DE ACASĂ, ÎN FEBRUARIE

Dimensiune text

 

abuz2În luna februarie, specialiştii Serviciului Abuz din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ au instrumentat 58 de cazuri de maltratare a copiilor, în creştere comparativ cu ianuarie, când s-au semnalat 42 de situaţii de abuz. Faţă de luna februarie 2015 se constată o reducere a numărului acestor cazuri, de la 71 la 58 în 2016.

Din totalul cazurilor instrumentate luna trecută, 44 de erau din mediul rural, diferenţa fiind semnalată în urban. După forma de maltratare cazurile se distribuie astfel: două cazuri de abuz fizic, 26 de cazuri de neglijare, trei cazuri de abuz sexual, zece de abuz emoţional, şapte cazuri de comportament delincvent, două de abuz instituţional şi opt cazuri de copii dispăruţi (patru din mediul urban şi tot atâţia din mediul rural). Șase dintre copii au revenit la domiciliu la scurt timp după semnalarea dispariţiei, celelalte două cazuri fiind încă în lucru.

„Toate aceste plecări trebuie să reprezinte pentru părinţi un semnal de alarmă sau, chiar, un strigăt de ajutor, pentru că este evident că, undeva, ceva nu funcţionează şi trebuie luate măsuri. Părinţii trebuie să comunice mai mult cu copiii, să fie mai atenţi la nevoile şi problemele lor. La rândul lor, copiii şi adolescenţii trebuie să realizeze că fuga de acasă nu este o soluţie în cazul în care «se supără pe părinţi», întrucât plecarea voluntară provoacă adevărate drame, atât ale copiilor, cât şi ale părinţilor”, a spus directorul general al DGASPC Neamţ, Cristina Păvăluţă.

Numărul dispariţiilor voluntare ale copiilor s-a dublat comparativ cu luna ianuarie, dar şi faţă de februarie 2015, ceea ce denotă probleme de comunicare în familii. Adolescenţa prost înţeleasă, o clipă de nervozitate, sărăcia, neatenţia, admonestările adulţilor, abuzurile fizice ori, pur şi simplu, dorinţa unor copii de a trăi mai bine sau de a fi independenţi sunt tot atâtea motive pentru care un copil pleacă de acasă, sunt de părere psihologii din cadrul Serviciului Abuz. În toate cazurile de dispariţie de la domiciliu, copiii, dar şi părinţii sunt incluşi într-un program de consiliere psihologică şi sunt monitorizaţi minimum şase luni.

Ca urmare a tuturor cazurilor de maltratare instrumentate în februarie, s-a dispus măsura plasamentului în regim de urgenţă la un asistent maternal profesionist pentru un copil neglijat, iar Comisia pentru Protecţia Copilului a dispus supravegherea specializată în familie pentru doi copii ce au săvârşit fapte penale şi nu au împlinit vârsta răspunderii penale.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0