Prima paginăSanatate

Opt cazuri de gripă în Neamț, în acest sezon

Opt cazuri de gripă în Neamț, în acest sezon

Dimensiune text

 

Mai multe cazuri de gripă au fost înregistrate, la finalul anului trecut, pe teritoriul județului, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Astfel, în săptămâna de supraveghere epidemiologică 16 – 22 decembrie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute semnalate în județul Neamț a fost de 1.405, cu 26 de internări, marcând o ușoară tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1.799 cazuri, cu 22 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, în ușoară scădere, a fost de 276, cu un număr de 68 de internări (faţă de 396, cu 101 internări, săptămâna precedentă).

În săptămâna de supraveghere epidemiologică 23 – 29 decembrie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute semnalate în județul Neamț a fost de 785, cu 19 internări, în timp ce numărul de pneumonii raportate, în ușoară creștere, a fost de 355, cu un număr de 56 de internări. În acest interval, s-au înregistrat două cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț, ambele la grupa de vârstă 5 – 14 ani, raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, la pacienți cu domiciliul în Piatra Neamț.

În săptămâna de supraveghere epidemiologică 30 decembrie – 5 ianuarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute semnalate în județul Neamț a fost de 626, cu 38 de internări, în timp ce numărul de pneumonii raportate, în scădere, a fost de 187, cu un număr de 69 de internări. În acest interval, s-au înregistrat cinci cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț, tot la grupa de vârstă 5 – 14 ani, raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, la patru pacienți din Piatra Neamț și unul din comuna Rediu.

Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă de până la un an, 2 – 4 ani şi peste 65 ani. De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat opt cazuri de gripă pe teritoriul județului, mai precizează reprezentanții DSP Neamț.

În actualul sezon epidemic, până la data de 5 ianuarie au fost vaccinate antigripal în județ 39.614 persoane (735 persoane vaccinate în intervalul 30 decembrie – 5 ianuarie) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal la această data în DSP Neamț este de 1.487 de doze, iar la medicii de familie din județ este de 1.809 doze. Nu s-au recoltat probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă.

Specialiștii în sănătate publică fac un nou apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
– consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– evitarea aglomeraţiilor;
– evitarea contactului cu persoanele bolnave;
– păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
– respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
– spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
– aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
– îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
– evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
– purtarea echipamentului de protecție adecvat (măşti, mânuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
– triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
– continuarea vaccinării antigripale.

„Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect”, mai transmit reprezentanții DSP Neamț.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0