Opinia zilei: De veghe în locul de parcare

Dimensiune text

Licitarea locurilor de parcare din Roman în vederea concesionării vine să rezolve problema romașcanilor locatari la bloc, posesori de autoturisme. Dar nu rezolvă principala problemă cu care se confruntă conducătorii auto romașcani sau cei care tranzitează orașul: numărul insuficient al locurilor de parcare din Roman.

 

 

Majoritatea romașcanilor locatari la bloc, posesori de autoturisme parcate pînă acum sub cerul liber după principiul „fiecare cum și pe unde poate” și-a dorit și își dorește să aibă un loc de parcare „al lui și numai al lui”, pe cît posibil sub una dintre ferestrele apartamentului. Licitarea locurilor de parcare din Roman în vederea concesionării vine să rezolve problema acestora.
Dar nu rezolvă principala problemă cu care se confruntă conducătorii auto romașcani sau cei care tranzitează orașul: numărul complet insuficient al locurilor de parcare din Roman. Mai mult decît atît, o poate acutiza!

 

 

Nu este greu de imaginat că parcările devin pline, în timpul nopții, cu mașinile riveranilor care au concesionat aceste locuri de parcare, dar se golesc în prima jumătate a zilei, cînd romașcanii pleacă cu mașina la serviciu sau cu treburi de rezolvat prin oraș sau altundeva. Pe de altă parte, alți romașcani doresc să parcheze în acele zone (repet, neocupate în această perioadă a zilei) pentru a-și rezolva și ei problemele. Dacă nu au permisiunea de a parca pe locurile concesionate de riverani și sînt expuși și riscului prinderii în flagrant și al aplicării unei amenzi destul de consistente, oamenii recurg la tot felul de tertipuri – de exemplu, parcarea jumătate pe trotuar (acolo unde nu au fost montate bordurile supraînălțate, de tip nou, ori mașina le permite această escaladă) sau în locuri nepermise. Pentru că, în cea mai mare parte a zonelor importante din oraș, este puțin probabil să se găsească locuri libere în afara parcărilor special amenajate.

 

 

Municipalitatea a găsit o soluție imediată la această problemă – alta decît crearea de noi locuri de parcare, lucru practic imposibil de realizat în cazul multor locații din oraș frecventate intens de romașcani și, în general vorbind, nu în viitorul imediat.

Este vorba despre stabilirea unui interval orar al zilei (între orele 8 și 16, dacă am reținut corect) în care locurile de parcare rămase libere – din motivele prezentate mai sus – pot fi folosite pentru un timp limitat și rezonabil de către alți cetățeni aflați cu probleme în zonă.
Un procedeu simplu și eficient, practicat în București și în alte orașe mari (unde problema locurilor de parcare este coșmarul șoferilor) este lăsarea pe parbriz, la loc vizibil, a unui bilet cu numărul de telefon al posesorului mașinii. Telefon la care, evident, respectivul mai trebuie să și răspundă și să întrețină un dialog civilizat.

 

Cu alte cuvinte, romașcanii trebuie să ajute la punerea în practică a acestei soluții. Totul se bazează pe gradul de educație și de civilizație al concetățenilor noștri, iar asta nu ar trebui să constituie un obstacol de netrecut. Să nu neglijăm efectul pozitiv pe care l-ar avea implicarea polițiștilor locali în tot acest proces de armonizare – evident, fără a face uz de procese verbale și chitanțiere pentru amenzi.COMENTARII

WORDPRESS: 0