Oferta liceelor romașcane pentru absolvenții de gimnaziu

Dimensiune text

Specializarea matematică-informatică revine din nou în planul de școlarizare al Liceului Tehnologic „Vasile Sav”. Liceele din oraș și-au propus același număr de clase și aceleași specializări ca și anul trecut.

 

 

Liceele romașcane și-au definitivat planul de școlarizare pentru viitorul an școlar. În comparație cu oferta școlară a anului trecut, nu există modificări în ceea ce privește specializările propuse. Singura schimbare apare în dreptul Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, care va avea în toamnă șapte clase a IX-a, ca și în acest an, dar una dintre ele va fi pe filiera teoretică. În planul de școlarizare al acestui liceu revine specializarea matematică – informatică, pentru care nu s-au făcut înscrieri anul trecut. De altfel, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” este singurul liceu tehnologic care are clase teoretice. Liceul va avea, în toamnă, și trei clase de electronică și automatizări, două clase de electrotehnică și una de mecanică. „Am luptat pentru revenirea la specializarea matematică – informatică, pentru că avem trei laboratoare de informatică pentru pregătirea elevilor și întotdeauna am avut rezultate bune cu această clasă. În ceea ce privește clasa de mecanică, aș vrea să pun pe picioare un atelier de strungărie, calificare pentru care există, în acest moment, foarte mare cerere„, a spus profesorul Dan Zaharia, directorul Liceului Tehnologic „Vasile Sav”.

Colegiul Tehnic „Petru Poni” va avea, din toamnă, nouă clase a IX-a: o clasă cu profil economic, două clase de protecția mediului, o clasă de electronică și automatizări, o clasă de electrotehnică, una de electromecanică, una de mecanică, una de construcții și lucrări publice și una de materiale de construcții. Colegiul va avea și două clase de școală profesională, destinate absolvenților de clasa a IX-a, cu specializările materiale de construcții – operator ceramică fină și una de mecanică. „Este foarte important de precizat că ambele clase de profesională pregătesc meseriași care să lucreze la panoul de comandă, sunt «specializări de halat», nu de muncă fizică„, a precizat profesoara Mioara Stoia, directorul Colegiului Tehnic „Petru Poni”.

La Colegiul Tehnic „Miron Costin” vor fi înființate opt clase a IX-a, pe specializările turism și alimentație publică, economic, electronică, construcții și lucrări publice și mecanică. Colegiul va avea și două clase destinate învățământului profesional, cu specializarea mecanic auto, pentru care s-au înregistrat numeroase solicitări și în cursul anului trecut. Nouă clase va avea și Colegiul Tehnic „Danubiana”: specializarea industrie alimentară, trei clase; protecția mediului (calificarea tehnician ecolog pentru absolvenții clasei a XII-a) – o clasă; în domeniul serviciilor – o clasă cu specializarea economic și două clase cu specializarea turism și alimentație publică; două clase pentru domeniul tehnic, una cu specializarea mecanică și una pentru specializarea industrie textilă și pielărie. Și Colegiul Tehnic „Danubiana” își propune înființarea a două clase de școală profesională, una în domeniul industriei alimentare și una în domeniul tehnic.

Celelalte licee din oraș rămân cu aceleași specializări și același număr de clase ca și anul trecut: Colegiul Național „Roman-Vodă” va avea nouă clase, în specializările matematică – informatică, științele naturii, științe sociale și filologie, iar Liceul Teologic „Episcop Melchisedec Ștefănescu” va avea două clase, una pe specializarea teologie ortodoxă și una cu specializarea ghid turism religios, înființată în debutul anului școlar 2012 – 2013. „Este o specialitate nouă, care s-a bucurat de succes. Am luat legătura cu agenții economici din oraș, specializați pe turism, pentru realizarea de parteneriate care să le permită elevilor noștri să fie angajați la finalizarea studiilor. Foarte puțini dintre ghizii care activează astăzi în acest domeniu sunt amatori. Elevii noștri vor fi profesioniști„, a spus preotul Gheorghe Smerea, directorul Liceului teologic „Episcop Melchisedec Ștefănescu”.

Pentru ca oferta de școlarizare să fie pusă în practică, planul de școlarizare mai are nevoie și de avizul Ministerului Educației Naționale.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • emi 7 ani

    Felicitari,domnule director,Nenea Dan!