Oferta angajatorilor „nu bate” cu cea a şomerilor

Dimensiune text

Peste 600 de persoane au participat la bursa locurilor de muncă de vineri, 26 septembrie. 19 participanţi au fost angajaţi, iar alţi 212 au fost selectaţi pentru interviu. Mulţi dintre angajatori spun că de ani de zile caută angajaţii potriviţi.

bursa 2Câteva sute de tineri, absolvenţi de liceu, de şcoli postliceale sau universităţi, aflaţi în căutarea primului loc de muncă din viaţa lor, au participat vineri, 26 septembrie, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Evenimentul a fost organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ, în trei locaţii din judeţ, la cantina Liceului Tehnologic „Vasile Sav” din Roman, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ. Oferta pusă la dispoziţia tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a cuprins 600 de locuri de muncă, din care cele mai multe, 280, au fost puse la dispoziţia şomerilor romaşcani. „Este o ofertă bună pentru această perioadă a anului”, a spus Daniel Chirilă, director executiv al AJOFM Neamţ, prezent la deschiderea bursei de la Roman. La finalul bursei, 19 tineri au plecat acasă cu formularul de angajare în buzunar, iar alte 212 persoane au fost selectate pentru a participa la un interviu în vederea angajării.

Dezorientaţi pe piaţa muncii

Odată intaţi în sala fostei cantine a Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, tinerii începeau să se uite dezorientaţi în toate părţile, încercând a ghici care dintre angajatorii aliniaţi la mesele lungi ar avea mai mare nevoie de ei. „Ghizi” le-au fost angajaţii agenţiei locale, care i-au instruit cum să completeze chestionarul pe care fiecare participant l-a primit la intrare şi de la care au aflat cam care ar fi angajatorii interesaţi de abilităţile şi de pregătirea lor profesională. Cei mai mulţi dintre tinerii prezenţi la bursă au fost absolvenţi de liceu.

bursa 3„Caut un post de vânzător, specializare pe care am învăţat-o în şcoală. Nu am mai lucrat până acum, dar cred că pot să mă adaptez şi la alte locuri de muncă, care nu presupun o calificare mai specială”, a spus Gabriela, absolventă a Colegiului Tehnic „Danubiana”. „Am terminat Geografia Turismului. Am făcut deja un tur al sălii şi nu am găsit nicio ofertă de muncă în acest domeniu. Cred că o să reconsider şi alte câteva posturi care nu erau în specializarea mea şi o să las CV-uri pentru angajare”, a spus Andreea.

Nu doar tinerii au vânat un loc de muncă la bursa organizată vineri, 26 septembrie. Printre participanţi s-au numărat şi persoane trecute de prima tinereţe, aflate de mai mult timp în căutarea unui job. Liliana Zugravu are 47 de ani şi este şomeră de cinci ani. A lucrat la CFR, la informaţii, post pe care a trebuit să-l părăsească la primul val al disponibilizărilor din domeniu. În cei cinci ani, a făcut două cursuri de calificare, ca bucătar şi ca infirmieră, dar nu a mai reuşit să se angajeze. „Până să te întrebe de calificare, se uită în buletin. La peste 40 de ani, e foarte greu să te mai angajeze cineva. Cei mai mulţi patroni vor oameni tineri, în putere. Caut să mă angajez măcar ca ajutor de bucătar, pe baza calificării pe care o am. Ca bucătar, nu te angajează nimeni dacă nu ai experienţă”, spune Liliana Zugravu.

Patronii apreciază dorinţa de muncă

bursa 4La nivelul întregului judeţ, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi au participat 85 de angajatori, care au propus, în total, 600 de locuri de muncă. Cele mai multe au fost în domenii cum sunt confecţiile, în servicii sau asigurări. Pentru absolvenţii de studii superioare au fost propuse doar 15 locuri de muncă, dintre care patru la bursa de la Roman, pentru ingineri din diverse domenii. Înainte de a se uita în buletin sau de a-i întreba despre pregătire, cei mai mulţi dintre angajatori erau interesaţi de cheful de muncă al participanţilor la bursă.

„Nu avem preferinţe la vârstă, să fie tânăr sau să fie bătrân, ne intersează să angajăm persoane care doresc să muncească, pentru că, odată angajat, noi investim timp şi bani în pregătire şi ne dorim ca angajarea să fie pe termen lung. Avem o echipă foarte bună, dar suntem mereu în căutare de oameni pe care să-i pregătim pentru situaţiile în care angajaţii mai vechi se vor pensiona”, a spus Livia Radu, reprezentant la bursă al TC Compil SRL, care căuta un tehnician în prelucrarea lemnului şi un inginer specializat în proiectarea de mobilier, în special pentru mobila din lemn masiv. „Am participat la toate bursele din ultimii ani, dar nu am găsit condiții  să facem angajări”, a spus inginer Livia Radu.COMENTARII

WORDPRESS: 0