Prima paginăInedit

Observator astronomic la Roman

Dimensiune text

Acesta va fi amenajat în turnul clădirii în care funcţionează Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”.

Reabilitarea Casei Ioachim din Roman, în care funcţionează Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, va intra într-o nouă etapă. În această iarnă, constructorii vor lucra la suprafeţele interioare ale planşeelor superioare şi la pictură. Restauratoarea Anamaria Baciu, cadru didactic universitar la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj, va fi cea care va face lucrările de restaurare ale picturii murale din interiorul clădirii. „Până la refacerea tavanelor şi a pereţilor, trebuie să finalizăm corpul 3 al Casei Ioachim, o anexă a clădirii în care vor funcţiona săli de studiu şi de calculatoare. Restaurarea acestei anexe se face cu aceeaşi atenţie cu care se realizează şi Casa Ioachim”, a precizat inginerul Ioan Eugen Borş, directorul SC Conbas SRL Roman, societatea care realizează lucrările de restaurare la Casa Ioachim.

Turnul clădirii, parte din complexul arhitectural, a fost consolidat în totalitate. „Lucrăm la scara interioară a turnului. În această toamnă este prevăzut să montăm şi scara metalică de acces”, a spus inginerul Ioan Eugen Borş.

Autorităţile locale vor, spune constructorul, ca în turnul clădirii să fie amenajat un observator astronomic. Acesta va fi şi un centru de întâlnire al pasionaţilor de fotografie, un spaţiu de desfăşurare a evenimentelor educative, ştiinţifice şi de comunicare dedicate oraşului şi nu numai.

Lucrările de restaurare a Casei Ioachim au început în anul 2012 şi vor fi finalizate în 2015. Clădirea a fost construită în 1864 şi se află pe lista monumentelor istorice şi de arhitectură ale judeţului Neamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 0