Oamenii stau de veghe, de frica inundaţiilor

Dimensiune text

viitura06Pârâul Pietrosu, din satul Gâdinţi, a ieşit din matcă, inundând gospodăriile de pe strada care duce spre poligonul de tragere. Apa din peste 60 de fântâni din comuna Sagna nu mai poate fi consumată, autorităţile locale fiind nevoite să aducă în zonă o tonă de apă potabilă. Echipe de lucru ale E.ON au intervenit în mai multe localităţi rurale, unde alimentarea cu energie a fost întreruptă din cauza ploii. Vântul puternic a doborât mai mulţi arbori din Roman, în unele cazuri provocând pagube.

 

Locuitorii comunei Gâdinţi au retrăit spaima inundaţiilor, după ce pârâul Pietrosu a ieşit din matcă, inundând gospodăriile de pe strada care duce spre poligonul de tragere. Autorităţile locale sunt în alertă de luni dimineaţa, de la la orele 2.00, când localnicii au văzut cum viitura traversează drumul şi le umple gospodăriile cu apă, ameninţând să intre în case. Tineri sau bătrâni, cu toţii au ieşit să-şi apere gospodăriile. „Pârâul Pietrosu vine din Dealul Mărului şi străbate comuna Gâdinţi pe o lungime de şase kilometri. Nu a mai revărsat din 1994. Pentru că a plouat fără întrerupere timp de o lună şi în cantităţi mari, pârâul s-a umflat, formând viituri care au inundat gospodăriile oamenilor şi culturile agricole de pe 26 de hectare”, a spus Vasile Băbuţă, primarul comunei Gâdinţi.

Cea mai afectată casă din Gâdinţi a fost cea a familiei Fundăcescu, unde apa s-a ridicat la 1,5 metri înălţime. Până la intervenţia pompierilor, familia a reuşit să salveze animalele din bătătură – viţeii şi caii. Trei motopompe şi o maşină de pompieri au intervenit în sat pentru salvarea gospodăriilor de ape. În acţiunea de salvare au intervenit şi angajaţii SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, care lucrează la construirea digului de apărare de la Siret, precum şi Primăria Poienari. „Societatea care construieşte digul de protecţie şi Primăria Poienari ne-au trimis fiecare câte un utilaj, pentru eliberarea şanţurilor de aluviunile aduse de viitură”, a precizat primarul comunei Gâdinţi.

Din momentul în care au aflat că apele pârâului Pietrosu se umflă, localnicii nu au mai avut tihnă. „Apa mi-a intrat în grădina cu flori şi în cea de zarzavat. Puţin a fost să nu ajungă în casă. Fântâna s-a umplut cu apă. E tulbure şi nu o putem folosi”, a spus Sorin Ţarcă, un localnic mutat de şapte ani în Gâdinţi. La câteva case distanţă, Neculai Guguianu, un bătrân de 76 de ani, este cu ochii în lacrimi. „Siretul mi-a luat casa la inundaţii. În locul ei, am acum una nouă. De când am aflat că vine viitura, nu am mai avut linişte. Nu mai am timp să o iau de la capăt”, spune bătrânul, cu ochii în lacrimi. Localnicii nu se plâng de viitura făcută de pârâul Pietrosu, cu teama în suflet că Siretul ar putea aduce o nenorocire mult mai mare dacă va creşte în următoarele zile.

O tonă de apă potabilă pentru localnicii din comuna Sagna

Ploile au umflat cele trei pâraie din satul Vulpăşeşti, comuna Sagna, formând mari viituri, care au distrus drumuri, au umplut cu apă gospodăriile şi au afectat fântânile. „Momentul de vârf a fost luni dimineaţa, între orele 3.00 şi 5.00. Am evacuat o familie cu doi copii, deoarece apa era până la genunchi în curtea gospodăriei. Toată noaptea am vegheat ca viitura să nu producă şi altfel de pabube decât cele materiale. Viitura a afectat drumurile şi apa din peste 60 de fântâni. Pentru ca nimeni să nu sufere, am îmbuteliat şi distribuit o tonă de apă”, a precizat Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna.

Şi localnicii din comuna Ion Creangă se simt ca în balada Meşterului Manole. Ziua scot mâlul din case, iar noaptea viiturile îl aşează la loc. „Am fost nevoiţi să chemăm pompierii la o casă din satul Izvor, pentru a scoate mâlul din case. Mâlul era până la genunchi şi a fost nevoie de patru ore de muncă. Drumurile comunale şi săteşti au fost, practic, spălate de pietriş, iar din 12 fântâni nu se poate bea apă”, a precizat Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Viiturile au inundat şi în comuna Oniceni curţile şi anexele gospodăreşti, grădinile, culturile din câmp şi 16 hectare de păşune. Apa a fost atât de puternică încât a smuls podeţele din faţa curţilor. Precipitaţiile de duminică seară au fost estimate de autorităţile locale la 60 – 70 de litri pe metru pătrat. Pentru a îndepărta efectele viiturii, autorităţile acţionează cu utilajele pentru curăţarea curţilor de aluviuni şi decolmatarea fântânilor.

Vântul a pus copacii la pământ

Vântul şi ploile au creat probleme şi în Roman. Mai mulţi arbori au fost doborâţi la pământ de vântul puternic, iar în unele cazuri căderea copacilor a făcut pagube materiale. Un arbore a căzut în Parcul Municipal, altul în cimitir şi un al treilea pe strada Mihai Eminescu, în apropierea Colegiului Tehnic „Miron Costin”. Săptămâna trecută, un copac a căzut pe un Opel Astra, în parcarea din faţa sediului Poliţiei municipiului Roman. Alţi doi copaci au fost doborâţi de vânt pe bulevardul Republicii.

În noaptea de joi spre vineri, reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Roman au intervenit pentru eliminarea apei de pe strada Progresului, apă adunată în cantităţi mari ca urmare a precipitaţiilor abundente. Vineri, un copac a căzut peste garajele din apropierea blocului nr.1 de pe strada Victor Hugo, iar degajarea a fost făcută tot de reprezentanţii SVSU. În plus, o echipă din cadrul Primăriei municipiului Roman a intervenit luni, 1 iulie, în strada Fabricii, pentru a repara un acoperiş în care se infiltrase apa şi care crea disconfort celor care locuiesc în zonă.

Ore întregi fără curent

Tot din cauza vântului puternic, mai multe elemente de izolaţie şi conductoare din reţeaua de iluminat au fost puse la pământ, iar acest lucru a dus la o întrerupere a furnizării energiei electrice. Conductoare şi elemente de izolaţie au fost distruse în mai multe localităţi, astfel că reprezentanţii companiei E.ON Moldova Distribuţie au dispus întreruperea furnizării de curent electric pe o întreagă linie, care alimentează mai multe comune din zona Romanului. Astfel, elementele distruse de vânt nu au mai prezentat pericol de electrocutare pentru oameni care ar fi trecut prin zonele afecate, iar echipele de lucru ale E.ON au putut lucra mai repede. În cursul dimineaţii de luni, 1 iulie, au fost intervenţii în Bozieni, Poienari, Pânceşti, Icuşeşti, Valea Ursului, Ion Creangă şi Oniceni. La ora 13.00, mai erau nealimentate cu energie electrică localităţile Ruginoasa, Dulceşti, Văleni, Făurei, Secuieni, Săbăoani, Tămăşeni, Sagna, Gâdinţi, Bîra, Doljeşti, Boghicea şi Stăniţa.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0