Prima paginăEconomie

Oamenii de știință de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni produc bani

Dimensiune text

În anul 2013 au fost realizate tematica de cercetare contractată şi cea aflată în derulare. Din activităţile de multiplicare şi de prelucrare a seminţelor și din zootehnie a rezultat profit. Instituția bugetară nu primește bani de la stat, se autofinanțează și mai câștigă proiecte cu finanțare europeană  în valoare de 14 milioane de lei.

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni s-a impus ca o instituţie ştiinţifică, fiind implicată, de 51 de ani, în problematica agriculturii. Schimbările produse în societate şi criza financiară nu au pus unitatea la pământ. SCDA Secuieni a devenit un exemplu de succes şi o şcoală de formare a viitorilor specialişti.

statiune2Despre activitatea SCDA Secuieni desfăşurată în anul 2013 , inginer doctor Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni, vorbește în termeni economici, dar cu nuanțe sentimentale: „Considerăm că 2013 a fost un an agricol bun în privinţa producţiilor obţinute. La majoritatea speciilor cultivate în acest an, am depăşit producţiile planificate. Pentru culturile de primăvară, seminţele se află în proces de prelucrare. Prin valorificarea lor, sperăm ca şi veniturile să fie pe măsura recoltelor obţinute. Totodată, în cadrul unităţii noastre, în 2013, am obţinut venituri importante din staţia de prelucrare a seminţelor, pentru că, anul acesta, cantităţile de seminţe destinate pentru prelucrare au fost mult superioare celor obţinute în perioada 2010 – 2012. O parte din venituri provine şi din valorificarea producţiei obţinute în sectorul zootehnic. Numai până la sfârşitul lunii octombrie, producţia de lapte pe cap de vacă mulsă a ajuns la 7.050 de litri, comparativ cu 5.000 de litri, cât a fost producţia planificată. Am ajuns la 24 de litri de lapte pe zi pe cap de vacă mulsă. Se poate obţine această producţie printr-o exploatare corespunzătoare. Unitatea noastră este cunoscută în ţară pentru creşterea şi menţinerea celui de-al doilea nucleu din rasa Bruna de Maramureş existent în momentul de faţă în România. Fermierii s-au orientat şi, în luna octombrie, am vândut, într-o singură tranşă, 12 juninci de prăsilă. Rasa Brună de Maramureş este o rasă de taurină mixtă, pentru carne şi lapte, adaptată la condiţile de exploatare atât ale micului producător, cât şi marelui fermier. Junincile au peste 400 de kilograme, dar sunt accesibile ca preţ. Costul unei juninci este de 8 lei plus TVA pe kilogramul de carne în viu”, a spus directorul SCDA Secuieni.

Ferma zootehnică pe care SCDA Secuieni o deţine se află în conservare, fiind exclusiv de producție, pentru că unitatea nu mai efectuează cercetări în domeniul ameliorării rasei de taurine Bruna de Maramureş şi nici în domeniul elaborării tehnologiilor de creştere a acestor taurine, dat fiind faptul că, pentru activitatea din zootehnie, fondurile au fost reduse la nivelul anului 1998.

Sectorul zootehnic din cadrul SCDA Secuieni dispune şi de o staţie de prelucrare a laptelui. „Investiţia este făcută din surse proprii. În această staţie producem lapte la pungă, brânză telemea sărată şi dulce, brânză de vaci şi smântână. Atât staţia de prelucrare a laptelui, cât şi sectorul zootehnic corespund, ca dotări, normelor emise de Comunitatea Europeană, mai ales că, începând din 1 ianuarie 2014, toate exploataţiile trebuie să livreze pe piaţă numai lapte conform. Asta înseamnă că laptele trebuie să întrunească acele condiţii legate de numărul total de germeni şi de numărul total de celule somatice, ceea ce implică atenţie şi igienă în ceea ce priveşte aparatura de muls şi mulsul ca atare”, declară directorul SCDA Secuieni.

Contracte cu Germania pentru plante medicinale şi aromatice

Ivan Patzaichin a fost prezent în acest an la simpozionul Ziua Cânepii organizat de SCDA Secuieni

Ivan Patzaichin a fost prezent în acest an la simpozionul Ziua Cânepii organizat de SCDA Secuieni

Multe dintre contractele pe care SCDA Secuieni le are cu străinătatea sunt axate pe cercetări în domeniul plantelor medicinale şi aromatice. „În cadrul sectorului de cercetare, cultura plantelor medicinale şi aromatice constituie un obiectiv al activităţii noastre. Toată tematica de cercetare se derulează în condiţii de agricultură ecologică. Ca urmare, materialul vegetal este produs în condiţii de agricultură ecologică. Valorificarea seminţelor şi a materialului vegetal este o importantă sursă de venituri. Suntem o unitate binecunoscută şi, de-a lungul timpului, ne-am format clienţi fideli. Avem contracte de colaborare cu majoritatea firmelor naturiste care produc ceaiuri, tincturi sau capsule. O parte din materialul folosit în obţinerea acestor produse provine de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare de la Secuieni”,  ne informează inginer doctor Elena Trotuș, directorul SCDA Secuieni.

În afară de sămânţa pusă la dispoziţia cultivatorilor pentru fiecare specie, SCDA oferă şi tehnologii de cultură adaptate pentru condiţiile pedoclimatice ale zonei noastre. „Principalul beneficiar din zonă al rezultatelor noastre este societatea Plantavorel, din Piatra Neamţ. Totodată, un partener stabil pentru produsele noastre este Farmacia Naturii de la Bacău, care preia de la noi sămânţă şi material vegetal. Acestora li se adaugă Hofigal Bucureşti, Fares Orăştie şi Dacia Plant Braşov. Sunt societăţi cu care unitatea noastră are încheiate contracte de colaborare. O parte din materia primă ia drumul către Naturagenis, în Germania, în cadrul unui parteneriat încheiat în 2010”, a spus directorul SCDA Secuieni.

Proiecte în derulare

SCDA Secuieni va încheia anul 2013 cu rezultate remarcabile atât în domeniul cercetării, cât şi în domeniul producţiei. „Am realizat tot ce ne-am propus în anul 2013. Tematica de cercetare pe care am avut-o contractată şi cea aflată în derulare a fost realizată. Activităţile de multiplicare şi de prelucrare a seminţelor, precum şi activităţile din zootehnie au fost îndeplinite. Rezultate obţinute au fost mai mari decât cele planificate. În anul 2013, am derulat o activitate destul de diversificată de popularizare şi de extensie a rezultatelor obţinute în activitatea de cercetare, prin participarea cu lucrări ştiinţifice la zece simpozioane, conferinţe şi consfătuiri. Manifestările organizate de unitatea noastră au avut teme diverse, la care au participat şi peste 300 de participanţi, printre care Ziua Cânepii, care s-a bucurat de un succes deosebit. Am participat la patru târguri şi expoziţii organizate de Camerele de Comerţ din Neamţ şi Bacău, la care unitatea noastră a avut ocazia să-şi prezente oferta de servicii”, a menționat inginer doctor Elena Trotuş.

statiune4În anul 2013 s-au lansat două competiţii de proiecte. „La competiţia din cadrul Planului Naţional 2 prin programul Parteneriate, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare de la Secuieni a întocmit şi a depus două proiecte de cercetare. La unul din proiecte suntem conducători de proiect şi el vizează tematicile de cercetare din domeniul plantelor medicinale şi aromatice. La cel de-al doilea proiect suntem parteneri cu Universitatea de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Acest proiect este întocmit pe cercetări privind protecţia culturilor de porumb împotriva organismelor dăunătoare. La cea de-a doua competiţie, cu finanţare europeană, în cadrul POS Creşterea Competitivităţii Economice, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare de la Secuieni a întocmit şi a depus un proiect care urmăreşte obţinerea de fonduri pentru dezvoltarea capacităţii de cercetare. Ponderea cea mai ridicată a sumei prevăzută în proiect este destinată dotărilor, care constau în achiziţia de aparatură de laborator, achiziţia de tractoare şi maşini agricole pentru câmpurile experimentale şi câmpurile de dezvoltare. Pentru aceste proiecte, rezultatele ar fi trebuit să le obţinem, conform calendarului activităţilor, în anul 2013. Însă, din păcate, la Planul Naţional 2, care avea ca termen de publicare a rezultatelor sfârşitul lunii septembrie 2013, termenul s-a amânat până în martie 2014, fără motivare – probabil din lipsa fondurilor. La proiectul cu finanţare europeană, termenul de afişare a rezultatelor era 2 decembrie. Rezultatele nu au fost încă afişate pe site-ul Asociaţiei Naţionale pentru Cercetări Știinţifice. Ne punem mari speranţe în acest proiect, pentru că suma proiectului este de aproximativ 14 milioane de lei, sumă care ar fi benefică pentru unitatea noastră în ceea ce priveşte dotarea, pentru că, după derularea acestor proiecte, vom putea participa cu succes în cadrul proiectelor europene la Programul FP 7, ce include proiecte europene realizate prin parteneriate dintre ţări. Prin programele derulate de Ministerul Agriculturii cu finanţare pentru dezvoltarea rurală, au fost şi sunt în derulare o serie de măsuri care vizează alocarea de fonduri prin proiecte pentru dezvoltarea şi dotarea fermelor agricole, dezvoltarea căilor de comunicaţii, achiziţionarea de utilaje şi aparatură, ferme şi exploataţii agricole şi zootehnice. Din păcate, unitatea noastră fiind instituiţie publică, nu este eligibilă pentru a întocmi şi participa cu proiecte la aceste măsuri. Ar fi fost benefică şi pentru Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare de la Secuieni întocmirea de proiecte şi finanţarea proiectelor pentru aceste măsuri, pentru că ne-am fi modernizat şi atunci, am fi avut şanse egale cu unităţile private”, a precizat directorul SCDA Secuieni.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • OM DEOSEBIT 7 ani

    Conducerea dar oamenii care duc greul cu ce traiesc oare?

    • doina 7 ani

      oamenii care duc greul isi iau salariile la timp,iar cei din sectorul de dezvoltare primesc salarii in acord si sunt destul de mari