Prima paginăActualitate

O șansă mare pentru reabilitarea Casei Celibidache. Ministerul Culturii pune umărul

O șansă mare pentru reabilitarea Casei Celibidache. Ministerul Culturii pune umărul

Dimensiune text

 

Casa CelibidacheCasa Celibidache, în care a locuit celebrul dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, ar putea primi șansa cea mare la reabilitare și reintroducerea sa în circuitul cultural al municipiului. Casa Celibidache a intrat de mai bine de trei ani în posesia administrației locale, care a cumpărat-o de la moștenitorii dirijorului, dar suma necesară consolidării acesteia este peste bugetul local.

În această primăvară, proiectul privind consolidarea și reabilitarea clădirii a fost realizat de specialiștii Primăriei Roman și urmează să fie depus în vederea accesării de fonduri europene. Primarul Laurențiu Leoreanu a anunțat, la finele acestei săptămâni, că și Ministerul Culturii se alătură, în sfârșit, acestui proiect de salvare a unui monument cultural-istoric, astfel încât șansele de accesare a fondurilor europene sunt mai realiste.

“Vineri, am primit documentul prin care Ministerul Culturii a solicitat să fie partener cu municipiul Roman în reabilitarea Casei Celibidache, în cadrul acestui proiect european. Participarea Ministerului în proiect aduce un punctaj mai mare pentru noi. Ministerul Culturii are doar câteva astfel de opțiuni în țară, iar demersul nostru s-a materializat prin acest document în care ni se oferă sprijinul în parteneriat. Astfel, în luna mai vom depune proiectul. Tot în luna mai, vom mai depune proiectul și pentru o altă clădire importantă din oraș, cea a unui fost parlamentar și ministru liberal – Manolescu Strunga, situată pe strada Cuza Vodă. Aici, tot pe fonduri europene, intenționăm să înființăm un muzeu al personalităților romașcane”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Proiectele pe domeniul cultural se depun după data de 15 mai. De data aceasta, chiar dacă municipiul Roman va depune documentația din prima zi de la lansarea finanțării, banii nu se vor da pe principiul “primul venit, primul servit”, ci se va face evaluarea importanței lor și a sumelor disponibile în cadrul programului Uniunii Europene. Edilul este încrezător că parteneriatul încheiat cu Ministerul Culturii va aduce puncte importante și, în final, finanțarea pentru Casa Celibidache.

“Vom crește cu acest parteneriat propus de Ministerul Culturii, în urma solicitării făcute de noi. În Moldova nu știu dacă mai sunt 3-4 obiective cu astfel de parteneriat. Pentru noi este o cinste, dacă ne gândim câte monumente sunt în Iași sau Suceava. Ministerul Culturii nu va veni cu o parte din cofinanțare, ci ei vor monitoriza partea de desfășurare a lucrărilor, fiind vorba și de un monument cultural”, a mai precizat primarul Romanului.

În lunile mai-iunie, Primăria Roman mai are în plan și să depună, tot pentru accesarea de fonduri europene, proiectele ce vizează parcurile Zăvoi și Jora.

Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai valoroşi dirijori şi compozitori ai tuturor timpurilor, s-a născut la Roman în 1912 şi a fost apreciat, la nivel mondial, atât pentru stilul unic de a dirija, cât şi felul în care a transmis arta dirijoratului.

Imobilul – cu o suprafaţă de 458 de metri pătraţi şi teren aferent cu suprafaţa de 1.050 metri pătraţi, în care s-au desfăşurat cursurile Școlii de Artă, a aparţinut muzicianului până în anul 1950, când a fost naţionalizat şi a trecut în proprietatea statului. După naţionalizare, acesta a funcţionat o perioadă ca spital, iar apoi ca sediu al Școlii de Artă din Roman. Această ultimă destinaţie a fost, însă, anulată, după aproape zece ani de funcţionare, când autorităţile locale şi-au dat seama că imobilul, vechi de sute de ani, se degrada pe zi ce trecea şi reprezenta un real risc pentru cursanţi şi profesori.

COMENTARII

WORDPRESS: 0