„O să ajungem să nu mai avem nicio vacă în gospodăriile rurale”

Dimensiune text

La 1 ianuarie au intrat în vigoare normele impuse de Uniunea Europeană referitoare la comercializarea laptelui, potrivit cărora este interzisă vânzarea laptelui neprelucrat.

România s-a aliniat, de la 1 ianuarie, normelor europene în privinţa modalitaţii de colectare a laptelui. Pentru a putea fi vândut, laptele trebuie colectat cu mulgătoarele electrice, iar apoi răcit în bazine speciale. Însă achiziţionare unui tanc de răcire şi a unei instalaţii de muls ar putea însemna o cheltuială chiar şi de câteva mii de euro. Preşedintele Camerei Agricole Neamţ, Vasile Balcan, nu vede cu ochi buni aceaste măsuri. „O să ajungem să nu mai avem nicio vacă în gospodăriile rurale. Există acei mici producători la sate, care îşi întreţin familiile proprii, sau chiar şi ale altora, cu vânzarea laptelui obţinut de la acel animal din gospodărie. Probabil că le va fi acordat un timp în care să îşi procure aceste aparate, dar foarte mulţi dintre ei nu îşi permit să o facă şi vor fi nevoiţi să renunţe la animal”, a declarat inginerul Vasile Balcan.

O soluţie pentru producătorii agricoli, crescătorii de animale care deţin până la cinci capete de vaci de lapte, este să se organizeze într-o singură formă asociativă, constituită la nivelul comunei, care poate primi, ulterior, fonduri pentru achiziţionarea unui tanc de răcire. Guvernul a aprobat, la începutul lunii noiembrie, un proiect al ministrului Agriculturii prin care asociaţiile micilor agricultori de la nivel local vor primi fonduri pentru achiziţionarea unui tanc de răcire a laptelui, astfel încât materia primă să poata fi ţinută în condiţii igienice până la livrarea către procesatori. Beneficiarii vor primi 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă care a solicitat acest ajutor.

În opinia inginerului Vasile Balcan, dotarea cu un singur tanc de răcire la nivelul unei comune nu este realizabilă. „Sunt foarte multe comune în judeţul Neamţ care au satele răsfirate. Practic, eu cred că le va fi imposibil oamenilor să îşi transporte laptele kilometri întregi până într-un punct, pentru a-l răci cu ajutorul tancului special. Guvernul a dat această soluţie la repezeală, iar sumele alocate în acest scop sunt insuficiente. Vom vedea ce fonduri pot fi obţinute de la Uniunea Europeană pentru proiecte locale şi, apoi, vom căuta soluţii pentru a-i ajuta şi pe aceşti mici producători de lapte”, a mai declarat Vasile Balcan.

Odată cu impunerea acestor măsuri de la Uniunea Europeană, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) va fi nevoită să intensifice controalele pentru a-i identifica pe cei care nu respectă noile reguli. „Spre sfârşitul săptămânii, aşteptăm să primim organigrama acţiunilor care trebuie implementate şi, apoi, vom aplica măsurile care se impun”, a declarat Anton Neculai, şeful Biroului Inspecţii al DSVSA Neamţ.

Dacă producătorii actuali vor renunţa la animale, următorii care vor fi afectaţi vor fi procesatorii de lapte, care nu vor mai avea de unde să achiziţioneze suficientă materie primă şi se vor orienta spre importuri. Preţul la vânzare va creşte şi va fi afectat, astfel, şi cumpărătorul final.COMENTARII

WORDPRESS: 0