Prima paginăSocial

O palmă îl costă pe părinte 5.000 de lei

Dimensiune text

Noua lege pentru protecţia copilului a intrat în vigoare din data de 3 octombrie şi implică pedepse mai aspre pentru părinţii care îşi abuzează sau neglijează copiii.

Statul român a modificat Legea pentru protecţia copilului. Cele mai multe schimbări s-au făcut în zona valorii amenzilor acordate părinţilor sau altor persoanelor care îi agresează pe copii. O palmă dată copilului îi poate costa pe părinţi până la 5.000 de lei.

O schimbare importantă a legii îi vizează pe copiii aflaţi în plasament. De acum, Protecţia Copilului şi instanţa de judecată stabilesc un cuantum pe care părinţii sunt obligaţi să îl achite pentru întreţinerea copilului în centrul de plasament. Dacă părintele nu are venituri, atunci el este obligat să efectueze între 20 şi 40 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru fiecare copil aflat în plasament, pe raza localităţii unde domiciliază.
Legea condiţionează şi apariţia minorilor în spectacole sau reclame. Pentru a obţine acordul să îşi lase copiii să participe la activităţi culturale, de modelling sau publicitare, care sunt remunerate, părinţii trebuie să se adreseze, acum, Serviciului Public de Asistenţă Socială. Chiar dacă soţii sunt divorţaţi, tot împreună trebuie să ia deciziile importante pentru sănătatea şi educaţia copilului, indiferent dacă este vorba despre o intervenţie chirurgicală sau alegerea unui curs suplimentar – de pian, balet sau limbi străine.
Și cadrele didactice care agresează copiii sunt luate în vizor. Pentru injurii şi pedepse corporale vor plăti amenzi până la 2.500 de lei. Până la 10.000 de lei vor plăti şi instituţiile locale care nu verifică plângerile depuse sau care nu alocă fonduri din bugetul local pentru serviciile de protecţia copilului.
Părinţii care îşi scot copii la cerşit vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei, iar cei care pleacă la muncă în străinătate fără să anunţe autorităţile şi fără să numească un tutore legal al copiilor vor plăti între 500 şi 1.000 de lei amendă.

O nouă schimbare se referă la copiii care comit fapte penale. Conform noii legi, şi părinţii acestora trebuie să participe la consiliere.

În ceea ce îi priveşte pe nou-născuţii abandonaţi, Poliţia şi Serviciul Public de Evidenţă a Populaţiei au obligaţia de a face o anchetă şi de a stabili care este identitatea copilului, după care să transmită aceste date Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Există soluţii pentru cei care nu vor sau nu au bani să plătească amenzile. Dacă le acumulează în număr mare, ele pot fi transformate în zile de muncă în folosul comunităţii.

„Nouă ni s-a cerut, în repetate rânduri, să facem propuneri pentru modificarea legii privind Protecţia Copilului. Unele dintre ele se regăsesc în noua lege. Un lucru bun este că, acum, părinţii sunt obligaţi să aibă mai mare grijă de copii, pentru că unii dintre ei îi neglijează sau îi abuzează emoţional, fără ca măcar să îşi dea seama că o fac. Însă, numai lucrând şi aplicând noua lege ne vom da seama dacă aceasta vine, într-adevăr, în ajutorul copiilor”, a declarat Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 0