Prima paginăActualitate

O nouă înregistrare video cu Iulian Gherguț, bărbatul din Traian răpit în urmă cu doi ani în Burkina Faso

O nouă înregistrare video cu Iulian Gherguț, bărbatul din Traian răpit în urmă cu doi ani în Burkina Faso

Dimensiune text

Au trecut doi ani de când Iulian Gherguț a fost răpit în Burkina Faso. Duminică, 2 iulie, o nouă înregistrare în care apare românul, alături de alți 5 ostatici străini, a fost dată publicității de filiala Al Qaida din Mali.

Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram de către „Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor”, o grupare jihadistă, anunță Agerpres. Iulian Gherguț, din Săbăoani – Traian, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era atunci agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

În imagini, ostaticii sunt prezentați separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că „nicio negociere veritabilă nu a început” pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt „în continuare în curs”.

Potrivit  SITE, Iulian Gherguț spune în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa. „Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (…) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a  găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Gherghuț.

Celula de criză interinstituțională care gestionează situația lui Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, a luat notă de difuzarea, duminică, a unui material video cu acesta, afirmă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un răspuns la solicitarea Agerpres.

Totodată, MAE precizează că autoritățile române mențin legătura și cu autoritățile competente ale statelor ai căror cetățeni au fost luați ostatici.

„Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția”, mai spune MAE.

 Ultima înregistrare cu Iulian a fost dată publicității în octombrie anul trecut

 Anul trecut, pe 31 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe anunța același lucru, și anume că ”celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze. (…)Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”.

Față de anul trecut, Ministerul nu mai face în prezent verificări și asupra autenticității înregistrării difuzate pe 2 iulie.

Foto: Digi24

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0