O nouă bază sportivă prinde contur în Roman

Dimensiune text

Pregătirile pentru inaugurarea noii baze de tenis din Roman sunt  pe ultima sută de metri. Baza sportivă din zona fabricii de confecţii Smirodava va permite iubitorilor de tenis să-şi desfăşoare activitatea şi în perioada de iarnă.

tenis 02Iubitorii de tenis din Roman vor avea la dispoziţie trei noi terenuri de tenis, în curtea SC Smirodava SA din Roman, graţie unui proiect cu finanţare europeană iniţiat de către omul de afaceri Sorin Chiriac, managerul societăţilor Caremil şi Smirodava. Proiectul „Înfiinţare bază sportivă acoperită în municipiul Roman” s-a realizat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local”, Domeniul de intervenţie 4.3 „Sprijinirea dezvoltării întreprinderilor”.

Baza sportivă a fost construită prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Valoarea totală a proiectului este de 1.400.100,12 lei, din care 853.900 de lei a fost finanţarea nerambursabilă. Baza sportivă cuprinde trei terenuri de tenis de câmp, acoperite cu prelate pe schelet metalic, şi va permite iubitorilor de tenis să-şi desfăşoare activitatea şi în perioada de iarnă.

Trei terenuri de tenis acoperite

tenis 04Construcţia bazei sportive s-a făcut pe un teren nefolosit din incinta SC Smirodava SA din Roman.

„Familia Chiriac iubeşte sportul şi s-a implicat total în realizarea acestui obiectiv. Totul a pornit de la o discuţie între mine şi domnul Sorin Chiriac, managerul unităţii, despre necesitatea existenţei unor terenuri de tenis pentru copii. Fac tenis de 15 ani alături de copiii la Clubul Atletic din Roman, dar acolo nu există spaţiu suficient pentru numărul mare de iubitori ai acestui sport. Trebuia să folosesc pentru antrenament şi terenurile de sport ale şcolilor, însă depindeam de programul lor. Nici şcolile nu dispun de spaţiu necesar desfăşurării orelor de educaţie fizică. Proiectul de construcţie a bazei sportive de la «Smirodava» a fost depus în anul 2010 şi aprobat în 2014. Lucrările de amenajare a celor trei terenuri au început în luna martie şi s-au finalizat cu o lună jumătate în urmă. Fiind specializată pentru astfel de lucrări, firma din Timişoara care a asigurat scheletul metalic a lucrat foarte repede. Celelalte lucrări de infrastructură au fost realizate de o firmă din Roman. A fost finalizată partea electrică. Ne-am aprovizionat cu zgură pentru terenuri de la Câmpulung Muscel. Mai trebuie de montat sistemul de încălzire, de realizat finisarea terenurilor şi de amenajat curtea interioară. Estimăm ca într-o săptămână să putem face inaugurarea bazei sportive”, a precizat antrenorul emerit Ioan Isciuc.

Copiii sunt principalii beneficiari ai bazei sportive

tenis 05„Vrem să ne afiliem la Federaţia Română de tenis. În felul acesta, vom putea organiza la Roman câteva turnee importante de tenis, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. În mai puţin de o lună, o să primim certificatul de identitate sportivă de la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, pentru înfiinţarea Asociaţiei Club Sportiv «Sense»”, a spus Ioan Isciuc.

Mulţi copii din Roman şi-au exprimat opţiunea de a veni la noul club. „Asta nu înseamnă că voi abandona activitatea de la Clubul Atletic din Roman, deoarece este clubul meu de suflet. Acolo intenţionez să pregătesc copiii, iar cei care sunt capabili de performanţă îşi vor continua pregătirea la noua bază sportivă, cu sprijinul a trei antrenori. Împreună cu Şcoala nr. 1, am derulat proiectele «Primii paşi în tenis» şi «Viitorii campioni», care s-au bucurat de succes. Intenţionez să organizăm, în acest an şcolar, parteneriate cu şcolile din oraş şi din localităţile limitrofe pentru efectuarea gratuită a unor ore de educaţie fizică în cadrul acestei baze sportive”, a spus Ioan Isciuc.

Cele trei terenuri din noua bază sportivă sunt destinate iubitorilor de tenis din Roman şi din oraşele limitrofe – Bacău, Piatra Neamţ şi localităţile mai mici din împrejurimi -, dar şi romaşcanilor de toate vârstele. „Cei care fac tenis de performanţă se vor bucura de o locaţie nouă, modernă, pe care o pot folosi tot timpul anului. Este un beneficiu pentru întreg oraşul, iar pentru acest lucru mulţumesc familiei Chiriac pentru modul în care s-a implicat în realizarea acestui obiectiv important pentru întreaga comunitate, unic în toată Moldova”, a spus antrenorul Isciuc.

Preţul de închiriere a terenurilor va fi accesibil membrilor clubului, dar şi romaşcanilor care vor dori să practice tenis pentru relaxare. „Nu au fost stabilite preţurile de acces la baza sportivă, deoarece trebuie reevaluate cheltuielile. Preţurile vor varia în funcţie de anotimp”, a spus antrenorul Isciuc.

Numărul copiilor antrenaţi anual de Ioan Isciuc ajunge la 100. La acest număr se adaugă adulţii care se iniţiază în tenis sau practică acest sport pentru relaxare.

Un antrenor, două sporturi: popicele şi tenisul

Antrenorul emerit Ioan Isciuc

Antrenorul emerit Ioan Isciuc

Antrenorul Ioan Isciuc are 56 de ani şi este fiu al satului Secuienii Noi. A practicat sportul din adolescenţă, dar nu tenisul, cum ar crede unii, ci popicele. „Toate fabricile din oraş aveau în structura lor, înainte de 1990, echipe sportive pe care le susţineau financiar şi cu care participau la diverse competiţii sportive. Întreprinderea Mecanică Roman, de exemplu, avea o sală de popice. Eram elev în clasa a IX-a de liceu. Lângă sala de popice a fabricii era un teren de tenis. Când timpul nu mai permitea să stau afară să joc tenis, mergeam la popice. Am aruncat câteva bile şi antrenorul, care era de faţă, m-a luat în echipă. Ulterior, am lucrat în fabrică şi am continuat să practic sportul. Echipa de popice «Metalul Roman», din care făceam parte, a fost, timp de 20 de ani, în Divizia A. Cu echipa de popice am participat la toate ediţiile concursului «Daciada», care ofereau posibilitatea tuturor celor care practică sport să participe”, a explicat antrenorul Ioan Isciuc.

În 1998, Ioan Isciuc a înfiinţat secţia de tenis a Clubului Atletic. De atunci, an de an, caută şi descoperă talente în tenis.COMENTARII

WORDPRESS: 0