O mie de procese la Spitalul Roman

Dimensiune text

Instituția sanitară se confruntă cu 1.000 de procese aflate pe rolul instanțelor.  Procesele au fost intentate de către angajații spitalului care vor să-și recupereze diferite drepturi bănești.

 

 

Spitalul Municipal de Urgență Roman se confruntă cu un număr considerabil de plîngeri în instanță. Toate acestea provin de la angajații spitalului care vor să-și recupereze drepturile bănești. Concret, salariații luptă pe două fronturi: recuperarea drepturilor salariale din perioada 2008-2009, cînd ar fi trebuit să fie plătiți conform grilei de salarizare pentru un spital de urgență, însă acest lucru nu s-a întîmplat, și recuperarea tăierilor salariale de 25% operate în 2010. Așa se face că, în instanță, instituția sanitară are 1.000 de procese aflate în diferite stadii, unele cu sentință definitivă și irevocabilă, altele pe rol sau în contestare la Curtea de Apel. Iar sumele revendicate sînt de ordinul milioanelor de lei.

„Pentru suma ce provine de la diferența din grila de salarizare ca spital de urgență, care trebuie recuperată, s-a decis ca angajații să primească 5%. Chiar și-așa, în momentul de față sînt 270 de procese care s-au finalizat și au hotărîre definitivă și executorie. Sumele pe care trebuie să le plătească spitalul depășesc trei milioane de lei. Tot la acest capitol, pe rol mai sînt încă 130 de dosare nefinalizate, pentru că se află în faza de contestare. Probabil că vor primi și ele hotărîri definitive și irevocabile, astfel că suma ce trebuie recuperată pentru perioada 2008-2009 va depăși patru milioane de lei. În ceea ce privește reducerile salariale de 25%, aici ar trebui să plătească Ministerul de Finanțe, pentru că el a fost responsabil de aceste tăieri. Rînd pe rînd, spitalul a fost dat în judecată de Sindicatul Sanitas, apoi de Sindicatul Sinmed și Sindicatul Solidaritatea Sanitară. La acest capitol sînt în jur de 600 de procese, iar dacă ne gîndim la fondul lunar de salarii, spitalul va trebuie să plătească 2,5 milioane de lei. Nu se pune problema banilor, pentru că spitalul va plăti, dar sumele trebuie recuperate, eșalonat, pînă în 2016, an în care vor fi și sumele cele mai mari de plătit”, a declarat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.COMENTARII

WORDPRESS: 0