Prima paginăCultural

O fiică a comunei Dulcești, autoare de cărți în Italia

Dimensiune text

Valeria Mocănașu (foto) s-a născut în satul Poiana, din comuna Dulcești. Din anul 2001 trăiește în Italia, unde a publicat câteva cărți ce au primit aprecierile criticilor de specialitate.

 

 

Asemeni multor localnici din comuna Dulcești, Valeria Mocanașu, în vârstă de 54 de ani, a luat calea pribegiei. S-a născut în satul Poiana și a făcut Liceul Industrial Energetic din Piatra Neamț. Provine dintr-o familie cu patru copii. În 1992 a divorțat, rămânând cu doi copii minori în întreținere. A plecat din România pentru că a vrut să dea un alt sens vieții ei. „Fostul meu soț se străduise, de-a lungul conviețuirii noastre, să mă convingă că fără el nu voi putea asigura un viitor copiilor„, a spus Valeria într-un interviu.

Trăiește în Torino din 2001, unde a început o viață nouă. S-a recăsătorit și, în 2006, și-a publicat prima carte, în italiană și română, cu titlul „Satul de dincolo de cer”. Deși locuiește de zece ani în Italia, sufletul ei este mereu acasă. O spune chiar în prima ei carte: „Inima mea de copil va rămâne pentru totdeauna pe vârful unui deal, unde seara văd câmpuri de aur și râul Moldova„.

În noiembrie 2010, Valeria scoate de sub tipar cea de-a doua carte de proză: „Străină în țara mea. România în timpul lui Ceaușescu”. Volumul conturează portretul unei generații, pe care îl întrepătrunde cu cel personal.
Eu nu iau în dezbatere comunismul în sine, ci mă revolt împotriva mentalității depășite cu care se pretindea a se construi o «noua epocă de aur». Noile generații nici nu-și imaginează ce au însemnat pentru noi, cei care avem 50-60 de ani, anii ’70-’80„.
Volumul a fost premiat în anul 2008 și a primit aprecieri la a XI-a ediție a Târgului Național al Editorilor Mici și Medii, desfășurat la Roma, în decembrie anul trecut.

Cărțile au fost apreciate de critica de specialitate din România și Italia: „Valeria Mocănașu a reușit să deseneze un portret acut, vivace și profund al României lui Ceaușescu și al femeii sub acest regim, cu un limbaj viguros, clar, esențial, care stârnește în cititor respect și emoție„.

Valeria Mocanașu crede că reușita constă în muncă. „Toată viața am strâns cu atenție amănuntele realității în care am trăit, ca și cum aș fi fost mereu conștientă că trebuie să le povestesc. Îmi amintesc de întâmplări de la o vârstă la care nu știam să scriu și îmi impuneam să nu le uit. Existau în mintea mea, și mai există încă, întrebări care mă așteaptă să intru în vârsta înțelepciunii ca să pot să am răspuns. Nu cred în lucruri predestinate, ci într-o înclinație, într-o obsesie, o pasiune care se naște odată cu tine și nu te părăsește până la moarte„, mărturisește Valeria.COMENTARII

WORDPRESS: 0