O boală nouă îi pîndește pe copii

Dimensiune text

O boală care afectează tot mai mulți copii și-ar putea face simțită prezența și în județul Neamț. În ultimele zile, numai în București au ajuns zeci de copii la spital cu boala numită mînă-picior-gură.

 

Această boală se transmite prin intermediul enterovirusurilor care circulă mai frecvent în această perioadă și sînt responsabile de apariția altor boli, cum ar fi meningita. Boala nu este gravă, iar în județul nostru s-a înregistrat un singur caz de acest fel„, a precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Această boală virală este foarte contagioasă. Provoacă focare epidemice în creșe, grădinițe și, mai rar, în școli.
Boala mînă-picior-gură se manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și în gură. Chiar denumirea bolii provine de la localizarea erupției. Deși îi produce copilului un mare disconfort, totuși, boala nu este foarte gravă. Boala afectează, de obicei, copiii cu vîrste între un an și șase ani. Fiind provocată de enterovirusuri, boala este foarte frecventă în sezonul cald. Este posibil ca în această perioadă, mai caldă decît în mod obișnuit, și odată cu revenirea copiilor în colectivități (creșe, grădinițe, școli), numărul cazurilor de infecții să crească. Boala mînă-picior-gură se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secreții nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiecte contaminate: jucării, căni, linguri, farfurii, prosoape. Incubația – perioada de la contaminare pînă la apariția primelor simptome – este între trei și șapte zile. Mai exact, pe mîini, pe tălpi, în gură și în jurul buzelor apar pete roșii, plate, care, uneori, se transformă în vezicule cu lichid (bășici). Ordinea în care apar aceste bubițe este aleatorie, dar în majoritatea cazurilor succesiunea este următoarea: gură-mîini-picioare. Din cauza leziunilor din gură și gît, care sînt foarte dureroase, copilul nu poate mânca, este agitat, plînge. În majoritatea cazurilor, copiii cu boala mână-picior-gură nu necesită spitalizare, tratamentul poate fi efectuat la domiciliu. Însă, în cazul copiilor care sînt în pericol de a se deshidrata din cauza refuzului de a bea lichide, este posibil ca medicul să recomande rehidratarea prin perfuzii.


COMENTARII

WORDPRESS: 0