Numărul şomerilor a scăzut, dar cel al salariaţilor a stagnat

Dimensiune text

În ultimul an, în judeţ s-au înregistrat cu peste 300 de şomeri mai puţin decât în anul precedent, dar numărul salariaţilor nu s-a modificat considerabil. Explicația este dată de numărul  pensionărilor, restructurările sau plecatul la muncă în străinătate. 

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Statistică Neamţ, numărul nemţenilor care aveau un loc de muncă la sfârşitul anului 2014 a scăzut uşor, în comparaţie cu cel de la sfârşitul lui 2013. De la 77.890 de persoane, câte erau înregistrate cu un contract de muncă atunci, la finalului lui 2014 mai erau 77.853 de salariaţi înregistraţi, la nivelul întregului judeţ. Datele au caracter provizoriu, însă reflectă realitatea tristă din teritoriu, aceea că nu s-au mai făcut angajări în multe domenii, în ultima perioadă, iar numărul celor care au intrat în sistem echivalează cu cel al persoanelor care au încetat să mai lucreze, fie pentru că au ieşit la pensie, fie pentru că au plecat în străinătate sau au fost date afară. În industrie şi construcţii a scăzut cel mai mult numărul salariaţilor, de la 28.317, în 2013, la 28.050, în 2014, iar în domeniul serviciilor au fost făcute cele mai multe angajări, respectiv peste 200.

Câştigul salarial mediu nominal brut realizat pe ansamblul economiei naţionale, la finalul anului trecut, a fost de 2.582 lei/salariat, iar cel net de 1.866 lei/salariat. În luna decembrie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna noiembrie 2014. Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate, în unele activităţi economice, şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

În ceea ce priveşte numărul şomerilor din judeţ, la finalul anului erau înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ 12.144 de şomeri, în scădere cu 337, în comparaţie cu sfârşitul anului 2013.


COMENTARII

WORDPRESS: 0