Prima paginăActualitateRural

Noul dispensar medical de la Tămăşeni este dat comunităţii

Dimensiune text

Moderna clădire a fost construită în trei ani, din fonduri de la bugetul local, costurile totale ridicându-se la două milioane de lei. Dispensarul cuprinde două cabinete medicale individuale, cabinet de stomatologie, farmacie şi laborator de analize.

Localitatea Adjudeni, din comuna Tămăşeni, va fi, joi, 21 noiembrie, în sărbătoare. Noul dispensar medical din sat, realizat din fonduri de la bugetul local, va fi inaugurat în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a primarilor din comunele învecinate, a preoţilor parohiei romano-catolice din localitate, a unor oameni politici şi localnicilor din Adjudeni, beneficiarii acestui proiect demarat şi finalizat în timp record de administraţia publică locală. La inaugurarea noului sediu al dispensarului uman vor fi prezenţi Dan Manoliu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, deputaţii PSD Ioan Munteanu şi Ionel Arsene şi senatorul PSD Ioan Chelaru.

Edificiu medical construit în trei ani adjudeni02

Invitaţii vor avea ocazia să vadă o construcţie modernă, pe două nivele, cu spaţii generoase, în care se vor efectua diverse servicii medicale. Construcţia unui dispensar medical nou a venit dintr-o necesitate. „Clădirea în care funcţiona vechiul dispensar era veche, improprie desfăşurării unui act medical de calitate. În plus, localnicii din satul Tămăşeni aveau la dispoziţie un cabinet medical modern. Pentru a crea aceleaşi condiţii pentru desfăşurarea unor servicii medicale corespunzătoare, am iniţiat un proiect pentru construcţia unui clădiri noi”, a explicat Ironim Andrici, primarul comunei Tămăşeni.

Astfel, clădirea în care funcţiona vechiul dispensar a fost demolată în anul 2010, iar pe locul fostului imobil a fost ridicată, cu fonduri de la bugetul local, o altă construcţie, ale cărei lucrări s-au efectuat în etape. Între timp, cei doi doctori din localitate şi-au desfăşurat activitatea într-o altă locaţie.

Noua clădire, situată în centrul satului Adjudeni, lângă Biserica „Coborârea Sfântului Duh”, cuprinde două cabinete medicale individuale, cabinet de stomatologie, farmacie şi laborator de analize şi este dotată cu aparatură şi utilităţi: apă curentă, canalizare şi sistem de încălzire pe gaz metan. Costurile acestui proiect s-au ridicat la două milioane de lei.

Preocupările administraţiei locale sunt îndreptate în continuare în vederea identificării de soluţii de dezvoltare a zonei, pentru ca cele două localităţi ale comunei – Adjudeni şi Tămăşeni – să devină ţinta unor investiţii importante.

Satul a renăscut din propria cenuşă

Documentele atestă existenţa satului Adjudeni de la data de 2 mai 1625, într-un document dat la Iaşi de către Ștefan Tomşa, voievodul Moldovei. Satul Adjudeni s-a format prin aşezarea românilor persecutaţi din Transilvania pe Valea Siretului. Terenurile situate în Valea Siretului au oferit condiţii bune pentru agricultură şi pescuit, surse de apă potabilă, posibilităţi de legătură cu localităţile vecine şi altele mai îndepărtate. Apropierea de drumurile comerciale a fost un element important care a determinat dezvoltarea localităţii.

De-a lungul istoriei, satul Adjudeni a avut de suferit de pe urma războaielor, a revărsării Siretului şi, în ultimii ani, a emigrării.

De fiecare dată, localitatea a renăscut prin hărnicia oamenilor, mărturie stând vilele moderne construite cu banii câştigaţi de localnici la muncă în străinătate.

Templul Domnului, o bijuterie arhitectonică

Prima biserică din lemn a satului Adjudeni a fost construită în anul 1776. 34 de ani mai târziu a fost ridicat un nou lăcaş de cult care l-a înlocuit pe primul. În anul 1875 a fost ridicată prima biserică din zid, avându-l drept ctitor pe Alfons Manfredi. Lăcaşul de cult a fost modificat, lărgit şi refăcut între anii 1927 – 1928. Această biserică a existat până în anul 1972, când a fost ridicat un nou lăcaş de cult.

Actuala biserică cu hramul „Coborârea Sfântului Duh” din Adjudeni, amplasată în centrul localităţii, a fost construită între anii 1972 – 1986. Lucrările de construcţie au început la iniţiativa preotului Gheorghe Apostol şi au continuat prin stăruinţa parohului Dumitru Adămuţ, decedat în timpul lucrărilor, precum şi a preoţilor Ștefan Apostol, Mihai Budău şi Ioan Lucaci. Biserica este monumentală. Are 68,3 metri, o lăţime de 32 de metri şi o înălţime de 72 metri. Sfinţirea bisericii a avut loc pe 3 iunie 1990. Datorită dimensiunilor sale impresionante, biserica atrage numeroşi vizitatori din ţară şi din străinătate.

Ironim Andrici, primarul comunei Tămăşeni

Ironim Andrici, primarul comunei Tămăşeni

Investiţii în educaţie

Autorităţile locale de la Tămăşeni au acordat o atenţie deosebită educaţiei. Liceul Tehnologic din Adjudeni a suportat, în ultimii ani, reparaţii, îmbunătăţiri şi modernizări, pentru ca elevii să beneficieze de condiţii optime pentru învăţătură. „S-au asigurat toate condiţiile pentru ca spaţiile destinate desfăşurării actului educativ să fie bine întreţinute. Mişcarea cultural-artistică din cadrul şcolilor a fost susţinută prin alocarea de fonduri, atât pentru participarea copiilor la diverse manifestări în ţară, cât şi prin desfăşurarea la nivelul comunei a unui festival al tradiţiilor de iarnă”, a precizat primarul Ironim Andrici.

Prima şcoala primară din Adjudeni datează din 1896, din vremea ministrului Spiru Haret. În perioada celui de-al doilea război mondial, a fost transformată în obiectiv militar. Această unitate şcolară, transformată, de-a lungul timpului, în şcoală gimnazială şi, recent ,în liceu ,a contribuit la progresul cultural şi social al satului, la educarea şi formarea a generaţii de elevi pregătiţi de dascăli valoroşi.

În anul 2010, în localitatea Adjudeni a „răsărit” o nouă unitate de învăţământ particulară – Grădiniţa „Sfântul Iosif”, care oferă un program after-school unor copii cu o situaţie materială şi socială precară. Aici, copiii beneficiază de o masă şi sprijin la efectuarea temelor.

Întreruperea finanţării proiectului de construcţie a unui campus şcolar a condus la sistarea lucrărilor la acest obiectiv, cu o suprafaţă de 1.440 de metri pătraţi. Lucrările au debutat în octombrie 2008, prin construirea sălii de sport. Amenajarea campusului şcolar avea ca scop comasarea activităţilor educaţionale într-un centru şcolar care să deservească întreaga comună. „Nu ştiu dacă acest proiect va mai putea fi finanţat de la stat, însă dorim să continuăm din fonduri proprii lucrările de construcţie la sala de sport, deoarece este un obiectiv de care comuna are nevoie”, a mai precizat primarul comunei Tămăşeni.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • sofyana95 7 ani

    felicitari! deci se poate!Nu ne imprumutati si noua primarul dumneavoastra?