Prima paginăSanatate

Noul director medical al Spitalului Roman: ședințe de consiliere în comunicare pentru angajații spitalului

Noul director medical al Spitalului Roman: ședințe de consiliere în comunicare pentru angajații spitalului

Dimensiune text

De la începutul lunii februarie, noul director medical al Spitalului Municipal de Urgență (SMU) Roman este medicul Iulia Bora, șeful Compartimentului de Îngrijiri Paliative din cadrul unității medicale. Noul director medical al SMU Roman a fost prezentat vineri, 5 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, în prezența primarului municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Medicul Iulia Bora va face echipă la conducerea unității medicale cu managerul Maria Andrici, cu directorul financiar-contabil Magda Rus și cu directorul de îngrijiri Elena Chirilă.

Numirea sa în această funcție vine după ce fostul director medical, medicul Oana Onu – care a ocupat această funcție din septembrie 2013 –, a solicitat conducerii spitalului, la începutul lunii ianuarie, încetarea contractului de administrare încheiat pe perioadă determinată, prin acordul părților, în vederea începerii unor alte proiecte profesionale și personale. Medicul Oana Onu va activa în continuare ca medic primar în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al SMU Roman.

Medicul Iulia Bora s-a născut la Roman, locuind ulterior în Bacău. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică „George Bacovia” (actualul Colegiu Național „Ferdinand I”) din Bacău, promoția 1988, apoi a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș. A finalizat specializările în centrul universitar din București – medicină de familie, medic specialist, ulterior medic primar, apoi specializarea în geriatrie și gerontologie. Pregătirea sa profesională mai include atestate în îngrijiri paliative și ultrasonografie generală, în management sanitar și în homeopatie clinică. Este evaluator de spitale, precum și profesor cu gradul didactic definitiv. Medicul Iulia Bora a mai urmat cursuri de specializare la St. Christopher’s Hospice în Londra și la Open Medical Institute Salzburg, în îngrijiri paliative.

Principalele declarații din cadrul conferinței de presă de vineri

Primarul Leonard Achiriloaei:

– Medicul Iulia Bora este șeful Compartimentului de Îngrijiri Paliative din cadrul SMU Roman, o secție apreciată de toți beneficiarii și nu numai.
– Mă bucur că a acceptat să intre în echipa managerială, într-un moment nu tocmai simplu, dar tocmai asumarea pe care a făcut-o este una cu mare responsabilitate.
– Așa cum știu, a creat acolo un colectiv deosebit, a făcut ca lucrul în echipă și atitudinea celor au lucrat în secția de Paliație să creeze un exemplu atât în spital, cât și în zona publică, de atitudine și de implicare. Sper ca tot acest efort pe care l-a depus anterior să-l dezvolte de pe această nouă poziție de director medical și sunt convins că o va face cu dedicație.
– Totodată, dumneaei are o vastă experiență și de manageriat, și profesională, și diverse pregătiri pe care le-a făcut în acest sens și ne face să credem că atât competența, cât și dorința de implicare vor fi, în final, benefice pentru unitatea medicală din Roman.
– În perioada următoare, ne vom întâlni și vom analiza diverse lucruri care considerăm că sunt de importanță pentru sănătatea romașcanilor.

Noul director medical al SMU Roman, medicul Iulia Bora:

– Am acceptat această provocare ca pe o datorie de onoare față de orașul care pe mine m-a primit cu brațele deschise acum 23 de ani ca să desfășor activitate medicală, inițial în domeniul medicinei de familie, ulterior în domeniul îngrijirilor paliative.
– Este un an de provocare pentru SMU Roman, un an în care unitatea noastră va trece printr-un proces de acreditare. Am considerat un atu faptul că sunt și evaluator de spitale.
– De asemenea, experiența pe care o am în domeniul conducerii sau al formării echipelor medicale cred că m-ar putea ajuta să pun și eu umărul, alături de colegii mei, în trecerea acestui proces de acreditare.
– Bunele practici pe care am încercat să le implementez în Compartimentul de Îngrijiri Paliative ni le-am dori în tot spitalul, să fie un model pentru toată lumea. Sunt convinsă că, având sprijinul întregului colectiv al SMU Roman, vom reuși să ajungem o unitate emblematică pentru orașul nostru, să asigurăm servicii medicale de cea mai bună calitate, în contextul acesta greu, în care SMU Roman asigură urgențele din tot județul nostru.
– În momentul față, mă familiarizez cu situația din celelalte secții. Lucrez în SMU Roman de doi ani și jumătate și evident că am informații despre pulsul lucrurilor, însă la nivel macro firește că va mai trebui să îmi iau unele informații și detalii.
– În momentul de față, am început ședințe de consiliere în comunicare cu personalul din secțiile de primă linie. Deja au fost desfășurate două activități în sensul acesta, cu personalul din Compartimentul de Primire Urgențe. Intenționăm ca acest lucru să se generalizeze, astfel încât întreg personalul spitalului să beneficieze de aceste ședințe, în care să se perfecționeze în abilități de comunicare cu pacienții și aparținătorii.
– În egală măsură, anul acesta fiind un an de acreditare, va trebui să punem umărul cu toții să putem demonstra că activitatea medicală pe care o desfășurăm este o activitate de foarte bună calitate.
– Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate cere de la noi să avem și dovezile că această activitate este de foarte bună calitate și lucrăm în acest sens, în a pregăti toată documentația pentru acreditarea care urmează să se desfășoare.
– Eu mi-aș dori ca noi toți să evoluăm, să căpătăm abilități de comunicare între noi, astfel încât să fie o mare deschidere de ambele părți, vizavi de ce se întâmplă în SMU Roman, și să dovedim, cu toții, că putem avea considerație și respect pentru demnitatea umană și să ne desfășurăm activitatea în condiții extrem de bune, cu deschidere față de pacient și, în egală măsură, să avem responsabilitatea muncii noastre medicale.
– Am început cu serviciile de prim impact și intenționăm să generalizăm aceste ședințe de consiliere de comunicare.
– În momentul de față, exersăm abilități de comunicare între personalul medical și pacienți. Aceste ședințe se desfășoară cu prezența unui psiholog abilitat în acest domeniu, care a mai efectuat astfel de ședințe în ultimii zece ani, este o persoană extrem de competentă.
– Am ales acest lucru pentru că eu am plecat de la experiența din Compartimentul de Îngrijiri Paliative, unde partea de comunicare este o parte integrantă în asigurarea serviciilor noastre. Am constatat că este foarte util ca întreaga echipă să aibă acest gen de abilități.
– S-a luat în considerare deschiderea unui centru de informații la intrarea în SMU Roman, în zona care este deservită de portarii de spital, și cred că destul de repede se va materializa acest lucru. Mi se pare un instrument foarte util, să fie un punct central de unde aparținătorii să poată primi informațiile, nu numai telefonic, ci și la fața locului, în condițiile epidemice actuale. Mi-l doresc deschis foarte repede, pentru că, într-adevăr, aparținătorii au nevoie de comunicare.
– Consider că implicarea societății civile în susținerea SMU Roman va fi benefică. Este absolut necesar să ne sprijiniți și, în egală măsură, să ne sesizați toate imperfecțiunile care pot apărea.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0