Noua lege a retrocedărilor suspendă eliberarea titlurilor de proprietate

Scad veniturile, creşte numărul divorţurilor
Autoritățile nu au reușit să țină drumurile practicabile
Patronii, cu biciul pe salariaţi

Legea nr. 165 din 2013 prevede întocmirea unei situații pe ortofotoplan a tuturor categoriilor de terenuri din localități. Ritmul de finalizare a dosarelor va fi mai scurt, deoarece legea prevede un termen de 90 de zile în care se pot aduce înscrisuri la dosar.

 

 

Intrarea în vigoare a Legii nr. 165 din 2013 și publicată în Monitorul Oficial nr. 278 din 17 mai 2013 suspendă retrocedările de terenuri, punerile în posesie și emiterea titlurilor de proprietate. Conform Legii nr. 165 din 2013 privind finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, toate unitățile administrativ-teritoriale trebuie să facă analiza suprafețelor și imobilelor care au mai rămas de restituit proprietarilor. Apoi, se întocmește o situație centralizată cu cererile de restituire nesoluționate și a inventarului terenurilor care pot fi retrocedate.

 

Primarul nu mai este președintele comisiei locale

 

Comisia locală pentru inventarierea terenurilor se va constitui la nivelul fiecărei administrații publice locale, conform articolului 5, prin ordin al prefectului, la 30 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 165. În componența comisiei intră un reprezentant al instituției prefectului, care are și calitatea de președinte al comisiei, primarul, secretarul localității, un specialist în măsurători topografice și în identificarea tarlalelor și parcelelor, precum și un reprezentant al oficiului teritorial de cadastru și publicitate imobiliară. Comisia poate avea un număr mai mare de membri, în funcție de mărimea localității.

 

Situația terenurilor, întocmită pe hărți

 

Comisia va întocmi, la 180 de zile de la data constituirii, conform cu normele de aplicare a prezentei legi, situația pe ortofotoplan a terenurilor agricole, cu sau fără investiții, a terenurilor forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unității administrativ-teritoriale, rezerva comisiei locale de fond funciar și terenurile ocupate cu islazuri. Comisia județeană de fond funciar centralizează aceste situații în termen de 30 de zile de la primirea acestora și transmite rezultatul centralizării Agenției Domeniilor Statului (ADS) și Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), după caz, care demarează sau nu procedurile pentru schimbarea regimului juridic al terenurilor. Cererile de restituire care nu pot fi soluționate prin restituire în natură la nivelul comisiilor investite de lege se soluționează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte.

 

Finalizarea dosarelor, la termene

 

Pentru a accelera ritmul de finalizare a dosarelor, noua lege prevede un termen de 90 de zile în care persoanele care se consideră îndreptățite pot completa cu înscrisuri dosarele depuse la comisiile investite de lege. Acest termen poate fi prelungit cu încă 60 de zile dacă se face dovada efectuării unor demersuri pentru completarea dosarului, în raport cu alte instituții. Comisiile care au obligația de a soluționa cererile formulate în baza Legii nr. 10 din 2001 vor avea stabilite termene stricte, de la 1 ianuarie 2014.

 

Primarii, rezervați în ceea ce privește urgentarea retrocedărilor

 

Legea nr. 165 din 2013 nu este cunoscută încă de primarii comunelor din jurul Romanului. Aceștia spun că noua lege nu ar putea urgenta soluționarea problemelor de fond funciar cu care se confruntă de 23 de ani. „Tergiversarea problemelor de fond funciar nu va fi rezolvată printr-o nouă lege. Atâta timp cât în Moldova nu există un proiect de cadastrare generală, administrațiile publice locale vor avea multă bătaie de cap cu terenurile. Un astfel de proiect realizat pentru comuna noastră, de exemplu, ar fi prea costisitor. Dacă un cetățean plătește câteva milioane pentru cadastrarea unui teren de câțiva ari, pentru o suprafață de peste 2.000 de hectare de teren, cât are comuna, ar însemna o sumă uriașă. Cele mai multe situații, încă neclarificate, sunt cele în care localnicii vor să intre în posesia terenului, pe care îl au moștenire de la rude, pe vechiul amplasament. Ori, pe locul pe care îl vor s-a emis un titlu de proprietate. Noi le propunem o altă locație, dar ei refuză. Pe de altă parte, tarlalele sunt lucrate pe suprafețe mari și nu mai există haturi, ca odinioară, care delimitau suprafețele de teren dintre proprietari. Nici repere la orizont – un copac, de exemplu – nu poți lua, pentru că nu mai există. În schimb, proprietarul care se consideră nedreptățit îmi motivează: «Țin minte că acolo a avut bunicul pământul». În baza acestor argumente nu se poate emite un titlu de proprietate”, a spus profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Ilie Petre, directorul juridic al Prefecturii Neamț, spune că această lege va însemna un volum de muncă suplimentar, dar și o rezolvare a situațiilor neclare de până acum. „Se blochează toată activitatea comisiei de fond funciar pentru șase luni. Vor trebui făcute măsurători în teren, cererile nesoluționate se vor centraliza, iar toate documentele vor fi confruntate pentru stabilirea cu exactitate a suprafețelor și a vecinătăților. Noi avem rezolvate, în mare parte, aceste probleme, dar ceea ce a rămas neterminat va fi soluționat după ce vor apărea normele de aplicare ale legii, care sunt așteptate în jur de 10 iunie”, a afirmat Ilie Petre. Acesta a mai precizat că există comune din județ unde secretarii nu au copii după toate titlurile de proprietate de la nivelul administrației locale, ceea ce înseamnă că greul va cădea pe funcționarii din Prefectură.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • bas........ 5 ani

    Si ce va face primarul Ivancea daca nu mai este el presedinte : sa va putea oare descurca comisia fara el PRESEDINTE?

  • error: Content is protected !!