Prima paginăEducatie

Note mici, pretenții mari la BAC

Dimensiune text

La sesiunea de toamnă a examenului au fost înregistrate 531 de contestații. Doi candidați de la „Ion Ionescu de la Brad” au promovat bacalaureatul, după ce, în vară, promovabilitatea fusese de zero la sută. Din 2013 se schimbă din nou regulile bacalaureatului.

 

Mai mult de 500 dintre candidații înscriși la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat, practic un sfert dintre cei care au participat la probele de examen, s-au considerat nedreptățiți de comisia de evaluare și au contestat nota primită.
Cele mai multe dintre contestații vizează lucrările la matematică, atît M1, cît și M2, și la limba română, acestea fiind, de altfel, și disciplinele la care s-au înregistrat cele mai mici note. Contestațiile depuse de elevii nemțeni vor fi rezolvate în județul Suceava. Și la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Neamț a fost constituită o comisie de contestații, care se va ocupa de rezolvarea sesizărilor venite din două județe învecinate. Rezultatele afișate înainte de contestații confirmă clasamentul liceelor în funcție de promovabilitate, realizat după sesiunea din vară a examenului, fiecare școală reușind să-și mărească puțin procentul obținut la prima sesiune de examen. Astfel, din cei opt candidați de la Colegiul Național „Roman-Vodă” picați în prima serie au promovat patru. Din cei 81 de candidați de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” înscriși la examen au promovat 29. Colegiul Tehnic „Petru Poni” a mai adăugat 32 de elevi pe lista promovaților, din 121 participanți la a doua sesiune. La Colegiul Tehnic „Miron Costin” au promovat examenul 28 de candidați din 127 de participanți, iar la Colegiul Tehnic „Danubiana” au mai promovat examenul încă 18 candidați, aproape la fel ca la prima sesiune, cînd au promovat 25 de candidați. Doar doi candidați au reușit să „spargă gheața” la Grupul Școlar Agricol „Ion Ionescu de la Brad” și să promoveze examenul, după ce, în vară, procentul de promovabilitate fusese de zero la sută, pentru al doilea an la rînd. Cei doi sînt absolvenți din promoția 2012. Alți doi candidați, aflați pentru a patra oară la examenul de bacalaureat, au ratat la milimetru promovarea examenului, obținînd note de trecere la fiecare disciplină, dar lipsindu-le cîteva sutimi pînă la media generală 6.

 

Bacalaureat după alte reguli din 2013

Mai mult ca sigur, începînd din 2013, elevii vor avea posibilitatea de a alege, la finele liceului, între bacalaureatul național, a cărui promovare să le permită și accesul, apoi, spre învățămîntul superior, și bacalaureatul profesional, care să constituie o certificare agreată pe piața muncii. Astfel, toți absolvenții de liceu vor avea posibilitatea de a susține competențele lingvistice și digitale, la care, pentru candidații înscriși la bacalaureatul profesional, se vor adăuga trei probe, constînd în prezentarea unui proiect, susținerea unei probe practice și un test scris, de competențe antreprenoriale. Cei care vor dori, ulterior, să-și continue studiile vor avea posibilitatea să susțină examenele de diferențe, care să le echivaleze Bacalaureatul pentru profilul teoretic, astfel încît să se poată înscrie la universitate. Această variantă de bacalaureat este propusă spre dezbaterea Parlamentului în această săptămînă, astfel încît să poată fi aplicată din vara anului 2013.
Modificarea Bacalaureatului are în vedere crearea egalității de șanse pentru elevii care susțin acest examen. Rezultatele din 2011 și din 2012 ne-au arătat că nu s-a ținut cont de filiera de la care provin elevii, astfel că aceia care se află în învățămîntul profesional și tehnic au fost nevoiți să susțină aceleași subiecte cu elevii de la filiera teoretică. Elevii din învățămîntul profesional nici nu beneficiază de numărul de ore necesar pentru o pregătire temeinică, așa cum se întîmplă la filiera teoretică, nici nu beneficiază de șansa de a susține examene la disciplinele de specialitate, așa cum ar fi normal, deși la clasă au fost alocate 513 ore pentru disciplinele de specialitate. Eu, care lucrez de 30 de ani în învățămîntul tehnic, nu pot decît să salut această inițiativă„, a spus inspectorul școlar general adjunct Gabriela Banu.COMENTARII

WORDPRESS: 0