Normele UE la lapte sunt fentate de ţărani

Dimensiune text

Deţinătorii de ferme zootehnice mari şi-au cumpărat utilaje prin proiecte cu finanţare europeană. Ţăranii care cresc animale doar pentru consumul propriu nu sunt dispuşi să se asocieze pentru a-şi vinde laptele la firmele de procesare. Sprijinul financiar acordat de stat pentru achiziţionarea tancurilor de răcire este de 5.000 de euro pe formă asociativă.

Obligativitatea folosirii tancurilor de răcire a laptelui este motiv de dezbateri între instituţiile cu profil agricol, dar şi între marii fermierii şi ţăranii cu două-trei vaci cu lapte în bătătură. Pentru a veni cu marfa pe piaţă, producătorii au aflat că laptele trebuie să îndeplinească criterii care ţin de conţinutul de germeni şi de celule somatice, confirmate prin analize efectuate la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor. În plus, Uniunea Europeană (UE) cere ţăranilor să nu mai mulgă vacile cu mâna şi să-şi cumpere aparate de muls. Cum aceste instalaţii costă în jur de 3.000 de euro, puţini dintre crescătorii de animale îşi permit să le cumpere. De la directivă la realitatea din satele noastre este, însă, cale lungă.

„Analizele la lapte sunt foarte scumpe”

Laptele crud va putea fi vândut la piaţă, spun noile standarde cerute de UE introduse de la 1 ianuarie, în maximum două ore de la mulgere. Dacă ţăranul se trezeşte la 5 dimineaţa pentru a mulge vacile, până parcurge cu autobuzul distanţe chiar de peste 35 de kilometri, este puţin probabil să se încadreze în acest timp. Măsura este considerată o găselniţă a UE, deoarece comerţul practicat de ţăranii care îşi vând laptele în piaţă fără documentele care să ateste că marfa nu este contaminată era ilegal şi înainte de 1 ianuarie.

Singura fermă de animale din comuna Icuşeşti aparţine Mariei Zalatu. SC Mery Ferma SRL creşte vaci cu lapte din rasa Bălţata Românească şi are în arendă peste 330 de hectare de teren agricol. „Avem contract cu firma Dorna Lactate, către care livrăm, la două zile, laptele de seară. Suntem foarte mulţumiţi de această colaborare şi banii obţinuţi ne ajută să plătim rata de 7.000 de lei pe care o avem la bancă pentru utilajele cumpărate. Laptele de dimineaţă îl vindem zilnic la un dozator din Piaţa Mare. Este apreciat şi asta se vede, pentru că cererea este foarte mare. Nu aş fi putut cumpăra utilajele de care avem nevoie dacă nu aş fi accesat fonduri europene. Costurile sunt mari şi, pe lângă utilaje, avem de plătit diverse analize. De exemplu, o singură analiză costă 180 de lei. M-am oferit de multe ori să ajut şi alţi crescători de animale. Le-am dus probele, le-am ridicat rezultatele, pentru ca oamenii să nu mai cheltuaiscă bani cu drumul până la Piatra Neamţ. Facem şi alte analize, cum ar fi cele ale reziduurilor de antibiotice, la Bacău, dar am făcut şi la Iaşi atunci când a existat suspiciunea că laptele ar fi contaminat”, spune Maria Zalatu.

lapte piataLaptele de la dozator, mai scump cu 50 de bani

UE a venit şi cu o soluţie: asocierea ţăranilor pentru a-şi vinde laptele către firmele de procesare. Țăranii nu văd cu ochi buni asocierea şi vin şi ei cu o soluţie. „Până acum, nu a murit nimeni care a mâncat lapte de la ţărani. Dacă nu o să ne dea voie să aducem lapte pe piaţă, îl facem brânză şi tot nu ieşim în pierdere”, a spus Cecilia Butnaru, producător din localitatea Barticeşti, comuna Boteşti.

Dacă UE a venit cu noutăţi pentru crescătorii de animale chiar de la începutul anului, aceştia înnoiesc şi ei preţul la lapte. „Vrem să scumpim laptele de la dozator cu 50 de bani. Costurile sunt foarte mari şi nu vrem să mergem pe pierderi”, a spus administratorul firmei SC Mery Ferma SRL.

Subvenţii pentru tancuri de răcire a laptelui

Crescătorii de vaci pentru lapte pot primi un sprijin financiar de la Guvern pentru a-şi achiziţiona tancuri de răcire a laptelui. Subvenţia se acordă crescătorilor de animale care deţin până la cinci capete de vaci cu lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei.

Sprijinul financiar acordat de stat este de 5.000 de euro per formă asociativă corespunzător achiziţionării unui tanc de răcire cu capacitatea de 1.000 de litri, suma cuprinzând costurile aferente de achiziţie, instalarea tancului de răcire a laptelui, instruirea necesară utilizării acestuia, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.

Sprijinul financiar se acordă o singură dată. Pentru a beneficia de acest ajutor bănesc, solicitanţii trebuie să respecte anumite condiţii. Ei sunt obligaţi să menţină numărul de vaci de lapte deţinute la data acordării sprijinului financiar şi să încheie contracte de livrare a laptelui pentru procesare, pe o perioadă de doi ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat. Cei care nu respectă aceste condiţii vor trebui să restituie fondurile acordate, precum şi dobânzile şi penalităţile aferente.COMENTARII

WORDPRESS: 0