Prima paginăSocial

Noi precizări cu privire la celebrările liturgice în bisericile catolice, redeschise din 17 iunie

Noi precizări cu privire la celebrările liturgice în bisericile catolice, redeschise din 17 iunie

Dimensiune text

 

Episcopia Romano-Catolică de Iași anunță că, începând din data de 17 iunie, celebrările liturgice se pot oficia din nou în interiorul bisericilor. În acest sens, urmând indicaţiile stabilite prin ordin comun de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Iași au transmis mai multe îndrumări care privesc participarea credincioşilor la celebrările liturgice în interiorul lăcaşurilor de cult.

Astfel, Sfintele Liturghii se vor putea celebra în interiorul bisericilor, cu respectarea distanţei de minimum 2 metri între persoane (4 metri pătrați pentru fiecare persoană). Dacă numărul credincioşilor depăşeşte capacitatea disponibilă, ceilalţi credincioşi vor participa la celebrări din exteriorul bisericii. Este important ca regula distanţării fizice să fie observată şi de către cei care fac parte din cor.

Credincioşii vor fi îndemnaţi să păstreze distanţa de aproximativ 2 metri şi atunci când se deplasează spre altar pentru a primi sfânta Împărtăşanie, la intrarea şi la ieşirea din biserică. În interiorul lăcaşului de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase, folosirea măştilor de protecţie este obligatorie pentru toţi participanţii la slujbe, cu excepţia preoţilor care celebrează, a lectorilor şi a dascălilor.

Preotul celebrant şi ceilalţi slujitori implicaţi în organizarea şi desfăşurarea sfintei Liturghii (sacristani, ministranţi, dascăli, clopotari) îşi vor igieniza mâinile la intrarea în spaţiul sacru, înainte să atingă obiectele liturgice. Igienizarea mâinilor se va face şi înainte de începerea celebrării, precum şi înainte şi după distribuirea sfintei Împărtăşaniei.

La intrarea în fiecare biserică vor fi amplasate soluţii de dezinfectare, astfel încât toţi cei care intră în biserică să-şi poată dezinfecta mâinile. Pe cât posibil, să nu fie necesară atingerea clanţei pentru intrarea şi ieşirea din biserică;

Persoanele care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură), persoanele aflate în carantină sau în autoizolare la domiciliu sunt rugate să rămână acasă şi să urmărească celebrările prin intermediul mijloacelor de comunicare socială.

Se vor plasa, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase.

Pentru spovada credincioşilor se va evita în continuare folosirea confesionalelor. În schimb, se va folosi un spaţiu adecvat în sacristie, biroul parohial, biserică sau chiar în aer liber, astfel încât să fie respectată distanţa de aproximativ 2 metri. În timpul celebrării sacramentului, atât preotul, cât şi penitentul vor purta mască de protecţie. Celelalte sacramente se vor celebra în mod normal, cu respectarea normelor igienico-sanitare şi a celorlalte recomandări menţionate mai sus.

„Dragi confraţi preoţi, după o lungă şi dureroasă aşteptare, începând cu data de 17 iunie 2020, celebrările liturgice se pot oficia din nou în interiorul bisericilor. Acest fapt ne aduce o mare bucurie, deoarece ne vom putea aduna iarăşi în jurul altarului pentru a celebra împreună cu credincioşii jertfa sfintei Liturghii. Totuşi, suntem chemaţi în continuare la responsabilitate, pentru ca, observând normele autorităţilor, să facem în aşa fel încât adunările noastre liturgice să nu reprezinte o ocazie de răspândire a bolii. Vă mulţumesc pentru slujirea voastră generoasă în mijlocul poporului lui Dumnezeu şi vă invit să-i oferim Domnului aceste încercări prin care trecem, rugându-l să ne stea mereu alături cu harurile sale. Amintiţi-vă şi de mine în rugăciunile voastre”, a transmis PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0