Prima paginăPolitica

Nisipurile mișcătoare din Primăria Roman

Nisipurile mișcătoare din Primăria Roman

Dimensiune text

Primăria Roman este executivul. Consiliul Local este legislativul. Primarul face ceea ce îi dă voie Consiliul Local sau primarul ”joacă” aleșii locali cum vrea, iar atunci el este și legislativul și executivul. Ultima variantă s-a petrecut mulți mulți ani.

Acum o lună, consilierii PSD, PPU-USL și Pro România (7 la număr, din totalul de 21) au convocat, legal, o ședință de Consiliu Local (CL), o ședință pentru care nu au strâns cvorum, USR și PNL lipsind de la ședință. Fiecare a avut motivele sale, adică primarul era într-o altă ședință și viceprimarul într-o comisie și, cel mai probabil, colegii din partide nu au avut voie sau au avut altă treabă. Cei doi consilieri ÎPM au fost prezenți, dar nu au putut asigura cvorumul. Vineri, pe 19 martie, aleșii nominalizați mai sus au mai convocat o ședință pentru luni,  22 martie. Nu s-a acceptat ziua de marți și a fost amânată pentru cea de vineri, 26 martie, conform site-ului Primăriei municipiului Roman.

Presa nu a fost informată de acest ”eveniment”. Nu discutăm nici acum despre ordinea de zi, discutăm despre tabloul general. Nici la prima ședință, nici la aceasta, presa nu a primit proiectele propuse, nici nu a fost ”convocată”. ”Scuza” invocată anterior a fost aceea că nu primarul Leonard Achiriloaei a convocat ședința, deci nu trebuie să cheme presa. Pe de altă parte, CL aparține municipiului, iar comunicarea se face de către secretarul municipiului. Și el tot angajat al Primăriei, subordonat primarului.

Ce este și mai frumos este că pe site-ul Primăriei este trecut convocatorul pentru ședința cu proiectele propuse de consilierii PSD – PPU-USL – Pro România, dar ea este programată pentru ziua de vineri, dar, în același timp, este păstrată propunerea inițială, pentru lunea care a trecut, ora 15.00.

În general, adică în ultimii 12 ani, în fiecare lună, în ultima joi de obicei din lună se organizează ședința ordinară a lunii, cu excepție luna august (o lună a concediilor). Primăria Roman nu face în luna martie ședință ordinară, presupunem noi. Dacă ar face, atunci proiectele trebuie transmise cel târziu mâine, 25 martie (Codul Administrativ prevede obligativitatea ca proiectele și ordinea de zi să fie anunțate cu 5 zile lucrătoare înainte de ședință).

Programul la Primăria Municipiului Roman se termină vineri, pe 26 martie, la ora 14.00. Așadar, pe 26 martie, vineri,  pe la ora 15.00, ar cam bate vântul prin instituție. Toată lumea, adică toată conducerea, are o scuză că nu e prezentă că ar putea avea alte ”obligații”. Primarul Leonard Achiriloaei are vineri, la ora 10.00, în timpul serviciului cum ar veni, conferință de presă la partid, la Piatra Neamț. Ar putea să ajungă până la Roman, deși prezența primarului la ședințe nu este obligatorie, acesta neavând drept la vot în Consiliul Local.

Ziarul de Roman va fi prezent vineri, la ora 15.00, (chiar dacă din convocator nu reiese nici ziua, nici ora) în sala în care se țin ședințele de CL și vom relata ce are să se întâmple.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Mircea 3 luni

  Acesta e respectul pentru romascani din partea aliantei PNL-USR Plus! Si-au vazut „sacii in caruta” si acum fac ce vor ei! Ce-am ales asta avem!

  • marian 3 luni

   exact … fara cuvinte… unii romascani ar vrea sa stie daca s-au anulat stimulentele pt conducerea spitalului in urma arestarii d-nei spagare…

 • Ivanovici Elena 3 luni

  Ce sa vezi,auzi,citesti si sa nu crezi .Asta este respectul pentru cei care au dat votul.Adica,alesii si mai marii care trebuie sa organizeze sedinta de Consiliu n au nici o graba.Daca totul este ok la nivelul comunitatii si nu sunt urgente ,de ce s ar aduna.