Ninsoarea și viscolul au îngenunchiat autoritățile locale

Dimensiune text

În localitățile lovite de viscol, edilii comunei au sistat acțiunile de deszăpezire pînă la potolirea vîntului. Localnicii au rămas în grija lui Dumnezeu, pentru că medicii nu au putut ajunge la locul de muncă.

 

 

De două săptămîni, administrațiile locale lucrează zi și noapte la deszăpezire, pentru a putea reda circulației drumurile publice. Ninsorile și viscolul au ajuns la episodul doi, după ce autoritățile locale făcuseră practicabile toate drumurile din comună, de la cele județene la cele mai mici ulițe. Efortul din cele 13 zile de intervenție – manuală și cu utilaje – s-a dovedit a fi în zadar din cauza viscolului. În multe comune din zona Romanului, acțiunea de degajare a zăpezii a fost întreruptă, pînă ce vîntul va da semne că își va domoli puterea.

 

800 de litri de motorină consumate în 13 zile, la Boghicea

Autoritățile locale de la Boghicea au întrerupt deszăpezirea, după o noapte albă făcută pentru desfundarea drumurilor. Deși drumul județean DJ 207A nu este închis în statisticile județene, în realitate el nu este funcțional. „Drumul județean DJ 207A, care străbate comuna, este înfundat. Cu utilajul din dotare am reușit să îndepărtăm zăpada pînă în centrul comunei Bîra. Între timp, a venit și un utilaj de la Drupo, care a intervenit pe acest drum, dar drumul arată ca și cum nu s-a intervenit deloc. Viscolește foarte tare, iar zăpada, care atinge în unele locuri 1,5 metri, s-a așezat la loc. Școlile sînt închise, iar medicii nu pot ajunge în comună. Așteptăm să se liniștească vremea, pentru a putea interveni drumurile principale„, a spus profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

 

Locuitorii din comuna Valea Ursului, fără medici

Circulația spre Valea Ursului a fost întreruptă din dreptul localității Stejaru. „Nu se circulă, nici pe drumul județean, nici în comună. Stratul de zăpadă este de un metru și chiar mai mare, pe drumurile aflate de o parte și de alta a cîmpului. Avem patru persoane dependente de dializă care trebuie să ajungă, trei zile din săptămînă, la Roman. Încercăm să asigurăm aceste urgențe. Cei doi medici care asigură asistența medicală în comună sînt navetiști și nu au ajuns în comună. Sper să ne ferească Dumnezeu de probleme medicale grave care să necesite intervenția salvării„, a spus Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului. Nici magazinele din comună nu mai pot fi aprovizionate, dar autoritățile locale consideră că localnicii se vor descurca fiecare cum poate. „Din fericire, în fiecare casă există făină de grîu și de porumb„, a mai spus primarul Smeria.

 

Incendiu la Ghidion, stins de localnici

Ninsoarea din ultimele două zile a izolat complet satul Ghidion, din comuna Stănița. Marți, la orele 7.30, casa unui bătrîn din sat a luat foc. Din cauza stratului mare de zăpadă, autospeciala de pompieri a fost întoarsă din drum de autorități, astfel că focul a fost stins de săteni. „Nu s-a putut ajunge pînă la casa bătrînului. Casa era veche și probabil că odaia în care locuia a fost supraîncălzită. A ars tot acoperișul,  pînă la plafon. Două încăperi nu pot fi locuite. Doar în una se poate sta, dar este umedă, din cauza intervenției oamenilor pentru stingerea focului. Nu știu cum o să poată locui în acea încăpere. Vom căuta o soluție, ca să fie mutat în altă locație, pînă la refacerea completă a locuinței bătrînului„, a spus Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.

 

Asocierea comunelor împotriva deszăpezirii

Edilii comunei Ion Creangă au făcut un apel prin televiziunea locală ca fiecare familie să-și curățe zăpada din fața porții. Anunțul a fost ignorat de unii dintre localnici care, în fiecare zi, încing telefoanele primăriei cerînd administrației locale să le îndepărteze zăpada din fața porții. „Persoane tinere au sunat la primărie să le degajăm zăpada din fața casei, ca să-și scoată mașina. Am anunțat localnicii că este de datoria lor să îndepărteze zăpada din fața porții. Și-au făcut un obicei și din a arunca zăpada din curte pe șosea, după ce s-a intervenit cu utilajele. Pe ulițele comunei intervenim numai după ce am desfundat drumurile principale. Din 2 februarie s-a lucrat fără încetare, cu 20 de oameni, pentru a reda circulației toate drumurile comunale„, a declarat Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Depășite de situație, administrațiile locale au în intenție, pentru a eficientiza acțiunile de deszăpezire, să-și unească forțele în lupta cu nămeții. „Am observat, din experiența aceasta că,  oricîte utilaje ai avea și disponibilitate din partea oamenilor pentru a interveni, efortul se dovedește în zadar. Ar fi bine dacă ne-am asocia 2-3 comune vecine, am cumpăra cîteva utilaje mari și nu am mai aștepta ajutorul Consiliului Județean, care este nevoit să acopere un număr destul de mare de drumuri județene„, a mai spus primarul Prichici.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0