„Nici un adversar nu este prea tare pentru mine”

Ambiția și tenacitatea nu-i sînt deloc străine tînărului Alexandru Dascălu (foto), judoka legitimat la Liceul cu Program Sportiv Roman, cel mai în formă practicant al sportului în kimono al momentului de la clubul romașcan. Nu a împlinit încă 17 ani, dar concurează deja la grupa de vîrstă sub 20 ani, cea la care, anul precedent, s-a clasat pe locul al cincilea la Campionatul Național.

 

 

Alexandru Dascălu, elev în clasa a X-a la LPS Roman, s-a născut în 10 aprilie 1995, la Roman. A început să practice judo-ul acum șapte ani, cu antrenorul Florin Drăgan, după doi ani fiind preluat de actualul său tehnician, Costel Ciobanu. Printre rezultatele sale notabile se numără un loc I la un turneu internațional la Gura Humorului, la categoria U 20, dar și patru calificări consecutive la turneele finale ale campionatului național, la diferite grupe de vîrstă.

 

Reporter: Alexandru, cum de ai ales judo-ul?

Alexandru Dascălu: Nu pot să spun că l-am ales chiar eu. Am vrut să fac fotbal, dar tata mi-a zis că, dacă tot vreau să practic un sport, mai bine să fie unul bărbătesc. La puțin timp după ce am apucat pe această cale, am reușit trei clasări pe podium în concursuri amicale, astfel că am rămas la judo.

Rep.: Întrucît judo-ul nu a fost prima ta opțiune, probabil că nici nu ai avut vreun judoka preferat care să te determine să alegi acest sport.

A.D.: Odată cu îmbrățișarea acestei discipline, am început să urmăresc fenomenul și n-a trecut mult pînă l-am „descoperit” pe ucraineanul Georgii Zantaria, multiplu medaliat la campionate mondiale și europene, mai ales că este și la categoria mea, 60 de kilograme. Personalitatea și rezultatele lui mă inspiră.

Rep.: Care crezi că sînt calitățile tale principale, care te recomandă ca judoka?

A.D.: Nu știu dacă e vorba de calități. Cert este că îmi place munca și mă atrage podiumul.

Rep.: Pe care, pînă acum, nu ai urcat la un campionat național…

A.D.: Nu cred că mai durează mult. Anul acesta, mi-am propus obținerea unei medalii la U 20. De fapt, luna viitoare sînt programate etapele de zonă, apoi vin finalele.

Rep.: Care ar fi cei mai redutabili adversari ai tăi, în tentativa ta de a urca pe podium?

A.D.: Nici un adversar nu este prea tare pentru mine. Îmi place lupta, nu simt frica. Nu știu ce mă așteaptă și nu cunosc valoarea adversarilor. Contează că o să-i bat, chiar dacă mă mai supără puțin ligamentele!

Rep.: În afară de medalia de la următorul concurs, ce ți-ai mai propus, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat?

A.D.: Îmi doresc cît mai multe titluri la competițiile următoare, chiar și la categoria superioară de vîrstă, U 23, să intru în atenția celor de la federație, prin rezultate, și să particip, chiar în acest an, la campionatele europene. Apoi, cînd va sosi momentul, trebuie să ajung și la Jocurile Olimpice. Am timp. Pe de altă parte, vreau să continui studiile după terminarea liceului și să fiu absolvent al unei instituții de învățămînt superior.


COMENTARII

WORDPRESS: 0