Nereguli la unităţile de alimentaţie publică

Dimensiune text

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ au constatat abateri la toate unităţile de alimentaţie publică verificate în luna iulie.

Luna iulie a fost una de foc pentru unităţile de alimentaţie publică de pe raza judeţului Neamţ, atât din mediul urban, cât şi din cel rural. În urma celor 22 de acţiuni de control efectuate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ, s-au constatat abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor la toate unităţile verificate. În ceea ce priveşte calitatea alimentelor şi băuturilor care se servesc consumatorilor, au fost găsite nereguli la două unităţi verificate. În prima dintre ele, termenul de valabilitate a berii care se comercializa era depăşit cu două zile, iar a doua nu avea afişate graficele de urmărire a temperaturii de depozitare pe spaţiile frigorifice.

La nivelul de informare a consumatorilor, neregulile găsite au fost într-un număr şi mai mare. Meniurile restaurantelor sau fast-food-urilor nu informează consumatorul asupra cantităţii nete a produselor oferite, există în meniuri denumiri din ţara de origine a unor specialităţi de brânzeturi puţin sau deloc cunoscute consumatorilor, meniurile nu prezintă informaţii cu privire la ingredientele alergene, iar la unele dintre unităţi este afişat „meniul zilei” fără a se specifica ce conţine acesta.

Abateri de la prevederile legale s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte modul de respectare a prevederilor Legii 349/2002 cu privire la  prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. În unele unităţi nu există afişul obligatoriu „spaţiu pentru fumători”, însă în unitate se fumează, iar în altele, cu o suprafaţă mai mică de 100 metri pătraţi, nu există sisteme de ventilaţie care să asigure eliminarea fumului.

Din fericire, însă, peste toate aceste nereguli, unităţile verificate nu au probleme în ceea ce priveşte dotarea saloanelor de consumaţie şi bucătăriilor. Acestea sunt echipate corespunzător, dispun de mobilier tehnologic, aparatură de control şi ustensile, sunt conectate la instalaţii de apă curentă caldă şi rece şi este asigurată desfăşurarea fluxului într-un singur sens, cu evitarea încrucişării fazelor insalubre cu cele salubre.

În urma abaterilor constatate s-au aplicat zece amenzi contravenţionale, cumulând 17.600 de lei, 16 avertismente şi s-a impus măsura de oprire temporară de la comercializare a cinci kilograme de produse alimentare, în valoare de 100 de lei.COMENTARII

WORDPRESS: 0